ЯСНИ СА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „ЯНА ЯЗОВА“ ЛОМ – 2018

Публикувано на 22/10/2018 14:02
/ прегледи: 256
/ в Общество, Събития
1-3

Известни са победителите в 12-тия  литературен конкурс „Яна Язова” Лом – 2018 г. Първа награда журито присъди на Мария Сиракова от Кърджали за разказа „Защо чорапите са важни”. Първото място в конкурса носи и парична премия от 200 лв, осигурени от община Лом.  Присъдени са и две специални награди на автори от \Кюстендил и Казанлък, те получават по 50 лв.

Награждаването на отличените творби ще е на 25 октомври в читалище „Постоянство”.

Яна Язова, литературен псевдоним на Люба Тодорова Ганчева, е родена в Лом през 1912 г. Родителите й са учители.

През 1930 г. семейството на Яна се премества в София и тя завършва Първа девическа гимназия в столицата. Завършва славянска филология в Софийския университет. Любовният й роман с професор Балабанов, трийсет години по-възрастен от нея, семеен и с големи дъщери, полага драматичен отпечатък както върху творчеството й, така и върху личната й съдба.

В почти пълна самота тя създава трилогията “Балкани”, включваща романите “Левски”, “Бенковски” и “Шипка” – колосален труд, заради който години наред прекарва в библиотеки и архиви, броди по манастири.

Въпреки ласкавите отзиви на тези, които са чели откъси от него – сред тях са Димитър Талев и Георги Томалевски, – тя не успява да ги публикува приживе. Не успява да издаде и събраните афоризми и карикатури на Александър Балабанов.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ