ВРЪЩАТ РАЙОНИРАНЕТО ЗА УЧИЛИЩАТА

Публикувано на 28/02/2017 16:04
/ прегледи: 2 402
/ коментари: 1 / в Медия, Общество, Събития / С ВИДЕО
novini-montana

Децата, които влизат в първи клас тази есен ще бъдат записвани в училището, което попада в района по постоянен адрес на родителите. Това е записано  в приетата на  днешното заседание на Общинския съвет  Наредба за прием в първи клас в общинските училища на територията на град Монтана. По предложение на кмета Зл. Живков от критериите за прием отпаднаха два текста. Те се отнасят до правото на децата на служители и учители в дадено училище да бъдат записани там, дори и постоянният им адрес да не попада в района на училището. Срещу отпадането на текстовете  се обяви Камелия Трифонова. Според нея предположенията ,че тези текстове се преценяват като дискриминационни не е достатъчно основания да бъдат премахнати. Съвсем лаконично, тя отбеляза, че вече има недоволство сред учители са направеното райониране.

Кметът защити предложението си с аргумента, че правила за прием на първокласници налага  закона за предучилищно и училищно образование. Той показа  пред съветниците картата  с районирането на Монтана и уточни, че в града има 13 училища с 4 750 ученици. С 25 гласа „за” и пет „въздържал се” новата наредба бе приета. Според нея водещ критерии при  класирането на децата става по:настоящ адрес на родител в района на училището с дата 1 март на настоящата година.

В община Монтана осем училища имат паралелки „първи клас”едно начално, 3 основни и 4 средни. Очаква се наесен за първи път в клас да влязат 400 деца. Т. е. да бъдат сформирани 18 паралелки. Новото , че и Девето училище „Йордан Радичков” ще има първокласници.

Съветниците приеха и отчета за изпълнението на бюджет 2016 на общината. От планираните 32 млн лв в началото на годината, той е стигнал до 39 млн лв. 100 % е изпълнението на държавната субсидия, общо 20 млн лв. 84 % е изпълнението на местните приходи, като данъчните са със 75 на сто изпълнение,

Консолидираният дълг на общината в края на миналата година е 7 800 000 лв., няма закъснения при обслужването му.

Съветниците одобриха  и предложението на кмета за удължаване  с още три години на договора на Мариела Живкова като управител на Регионалното депо за отпадъци.

Единодушно съветниците решиха Евгени Николов да е представителя на Монтана в областния съвет по бедствия и аварии.

Гласувани бяха и две предложения на зам. кмета Тихомир Антонов:първото за участие на община Монтана в проекти по ПРЧР, като партньор на МТСП. Акцентът е подкрепа за предприемачеството в общината, чрез предоставяне на услуги на лица, вкл. безработни, за развитие на собствен бизнес.

Вторият е по програма „Дунавско партньорство за развитие и растеж”- самостоятелна заетост, включително  създаване на иновативни  малки и микро предприятия.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Катя Маркова

    Къде ще бъдат видни точните улици , прилежащи към определеното училище ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ