АМБИЦИОЗЕН БЮДЖЕТ ЩЕ ИЗПЪЛНЯВА МОНТАНА ТАЗИ ГОДИНА

Публикувано на 31/01/2017 15:03
/ прегледи: 1 127
/ коментари: 1 / в Медия, Общество, Събития / С ВИДЕО
novini-montana

С  28    гласа „за”, нито един „против“  и 3-и „въздържал се”  съветниците приеха бюджета на община Монтана за 2017 г.  Общата рамка е 35 000 000, 44 % са местните приходи, 55% - държавна субсидия. „Бюджетът на Монтана е почти колкото са бюджетите  на останалите общини в региона”, подчерта кметът Златко Живков.  В изложението си той определи „бюджет 2017”  като „амбициозен” и отбеляза, че големите очаквания за изпълнението на местните приходи са до средата на годината. Кметът прикани общинските съветници да платят навреме данъка на автомобилите си, както и данък „сгради” и такса „смет” Д-р Людмил Антов заяви, че единственото притеснение за изпълнението му е евентуалната смяна на няколко правителства. Според  Ирена Димова, която е председател на бюджетната комисия   в разпределението на средствата  за настоящата година са включени всички сфери на дейност. Тя специално отбеляза финансирането на създадения миналата година фонд „ин витро”.  20 000 лв в него могат да се ползват от семейства, които живеят в общината и имат репродуктивни проблеми.

Планираните капиталови разходи са в размер на 2.5 милиона лв. Парите ще се инвестират в ремонти на училища, читалища, църкви улици, спортни и детски площадки, нови автобусни спирки. Нова спирка ще бъде монтирана  в района на технологичния парк. Ще бъде открита и автобусна линия до парка –  пътя за Лом , маршрута е  около 2 километра.Очаква се още тази пролет  там да работят поне 200 души. Заради успешната реализация на проекта Технолгичен парк, общината започва работа по разкриването на втори Технологичен парк. Той най-вероятно ще бъде на изхода на Монтана в посока Враца близо до Камгарната. Сред най-значимите проекти е и предстоящата реконструкция на булевард „Христо Ботев” – в частта от „Парта” до „Св. Климент Охридски”. Ремонтът на отсечката с дължина около 2 километра е първият етап от основния ремонт на булеварда с най-интензивен трафик. Булевард „Христо Ботев” е една от най-натоварените артерии в Монтана. В момента състоянието му е много лошо. Реконструкцията е наложителна, но тя не може да се случи за един строителен сезон. Сега стартираме с първата част. Финансирането на ремонта е от два източника.  238 452 лв. са от целевата субсидия за капиталови разходи, а 361 550 лв. са от планираните постъпления от продажба на общински нефинансови активи. С целеви капиталови пари ще се ремонтират и няколко междуселски отсечки от четвъртокласната пътна мрежа. Предстоят реконструкции на шосето Славотин – Клисурица, пътят към Трифоново, към Сумер, Смоляновци и Горно Белотинци. Ще бъде ремонтирана и отсечката от местността Палековото към Д. Вереница.

Заплатата на  кмета от 1 февруари е 1980 лв, кметовете на селата ще получават по  850 лв., а кметските наместници – 630 лв.

За възнаграждения на съветниците са предвидени 231 000 лв..

Служителите на общината и званата към нея ще получат по 200 лв за работно облекло, предвидени са и 3% върху начислената месечна заплата за фонд СБКО.

За представителни разходи за цялата година са планирани 32 000 лв.

Приета бе Общински план за младежта  за настоящата година, както и годишна програма за развитие на читалищната дейност.

Съветниците одобриха общината да съфинансира проекта за „Въвеждане на енергоспестяващи мерки за детска ясла №3” в размер на 100 000 лв. Същата сума ще дойде и от програмата  „Красива България”, по която ще се реализира този проект.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Emma

    SeHpa13nnah Rach!! Wow making Indian food! Maybe when you meet Judah and his family they will make you some! I need to learn how to start making chicken curry!! Love ya!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ