ШОФЬОРИ НА ТАКСИТА НЕДОВОЛНИ ОТ НОВ ДАНЪК, НАМАЛИХА ГО

Публикувано на 13/09/2016 16:04
/ прегледи: 403
/ в Медия, Общество, Събития / С ВИДЕО
novini-montana

Над 100 шофьори на таксита от Монтана се включиха в протестна подписка срещу предложението за годишен данък от 600 лева, който да плащат от началото на 2017 г. След дебат на днешното заседание на Общинския съвет, по предложение на кмета Зл. Живков съветниците гласуваха данъкът да е 550 лв. Срещу искането за по-ниска ставка се изказа д-р Ю. Александров. „Когато горивата поскъпнаха, такситата вдигнаха цените. но горивата поевтиняха , а цената на таксиметровите услуги не. Колите са мръсни, не спазват правилата, паркират , където искат. затова данъкът трябва да е по-висок“ , заяви той. Срещу намаляването гласуваха 3-ма съветници, 5 -ма се въздържаха. така решението за 550 лв годишен данък бе прието с 23 гласа „за“.

Съветниците одобриха докладна записка на кмета  за преструктуриране на кредит  от краткосрочен в дългосрочен. Падежът за окончателното му погасяване  е 25 септември т. г. Взет е през 2014 г.  по време на изпълнение на водния цикъл. Общината е подала документи за направен разход от  2 360 000 лв на под – обект „Рехабилитация на канализационни колектори с диаметър ф 600 в централната част на града”.  Отнася се конкретно за нанесена специална циментова облицовка, която  ОП ”Околна среда” не признава, тъй като не била предвидена в техническото предложение на фирмата – изпълнител. Така Монтана е получила само 1 516 743 лв, вместо изразходваните 3 875 827 лв. Общината е завела дело в Административен съд – София, но то няма да приключи до 25 септември. Тъй като местния бюджет не разполага със средства за да погаси дълга си към ФЛАГ , налага се той да бъде преструктуриран. Кредитополучателят приема към сумата да бъде добавена рискова надбавка от 2 %. Така новата цена на кредита ще е с максимална надбавка за шест месеца от 4, 078 %. И краен срок на погасяване на сумата от 1 567 501 лв става  25 юли 2024 година.

Одобрена бе  Наредба на община Монтана за записване, отписване и преместване на на деца в общинските детски градини и училища

Съветниците  определиха  и дейностите, които обединения детски комплекс „Ние , врабчетата” ще осъществява

Актуализиран бе и  списъка на средищните училища в общината, те са:

Първо основно училище”Св. Св. Кирил и Методий”

Второ средно общообразователно училище „Н. Вапцаров”

Пето среднообщообразователно училище „Христо Ботев”

Шесто среднообщообразователно училище „Отец Паисий”

Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Габровница

Основно училище „Васил Левски” – Смоляновци.

Одобрен бе и списък на слетите и маломерни паралелки в училищата в общината за 206-2017 година.

В училището в с. д-р Йосифово всички 4  паралелки ще са слети.

В Пето училище ще има три маломерни паралелки  по 15 ученици ще са 6″а“  и 8″а“ клас и 13 ученици  в 10 клас.

В Девето училище маломерна ще е единствената паралелка  5-ти клас с 16 ученици.

В училището в Габровница 13 ученици са записани в паралелката 8 – ми клас.

На 19 септември общинските съветници от Монтана ще върнат визитата на колегите си от Пирот, които миналата година гостуваха в Монтана.

 

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ