СЪВЕТНИК ПОИСКА ВРЪЩАНЕ НА МОНУМЕНТА „СЕПТЕМВРИ 23″

Публикувано на 31/05/2018 16:04
/ прегледи: 785
/ в Медия, Общество, Събития / С ВИДЕО
novini-montana

Д-р Люзмил Антов поиска да бъде върнат паметника „Септември 23″ , който бе на входа на Монтана край язовир „Чернила“. Скулптурната композиция бе демонтирана в началото на 90-те години ва миналия век по решение на тогавашния Общински съвет. По-късно това решение е отменено от съда. „Това е гериочно събитие от историята на страната и нашия край“, аргументира се д-р Антов и уточни, че изразява мнението и на други граждани. В питане към кмета Златко Живков  на днешното заседание на Общинсикя съвет, д-р Антов настоя и за поставяне на подходящо място на мраморната фигура на богинята Диана, предизвиквала възхищението на граждани и туристи на някогашния Ловен дом.. Кметът  прие предложението скулптурата на богинята Диана да бъде поставена на подходящо място, след преценка на специалисти. Що се отнася до композицията „Септември 23” той  отбеляза, че събитията от най-новата ни история „,все още са дискусионни и в нито един град в страната паметниците от епохата на социализма не са възстановени“ „Не бих се наел да изразявам категорично мнение“, заяви кметът. Що  се отнася до  сигурността и поддръжката на детските площадки и безопасността на съоръженията за игра на децата, каквото бе другото питане на д-р Антов, кметът заяви, че поддържането на съоръженията на детските площадки в парковете, училищата, детските градини и ясли прави специализирана  фирма, с която общината има договор. „След всеки сигнал повредите, ако има такива, се отстраняват” , подчерта Зл. Живков..  И обасни, че  в реновираните паркове в града е предвидена система за поливане, но ремонтите все още не са приключили. И още от днешната сесия:

1 300 лв ще е цената за ползване на голямата зала на театъра в Монтана за 1 ден. Това е наемът за зимния период. За сезоните , в които не се ползва отопление наемът за ден ще е 700 лв. Ползването на малката зала ще струва 300 лв на ден през зимата и 200 в останалото време. Това са част от цените, които Общинският съвет одобри на днешното си заседание. В предложението на ръководството на ДТ”Др. Асенов”  са посочени  и цени на билети в зависимост от разположението на местата в залата. Най-скъпи ще са  билетите за концерти с гостуващи изпълнители  15-20 лв. За представления на местната трупа едно място на  1 ред на балкона ще струва 10 лв ,  от 5-и  до 10-и ред в залата –  8 лв., всички останали по 6 лв. За ученици за вечерни спектакли билетът ще струва  4 лв, за пенсионери и студенти за вечерни предствления 6 лв. За детски представления цената на местата ще е 4 и 3 лв.

С решението бяха одобрени и нови цени за ползване на гримьорните  и репетиционните  зали.

На заседанието бяха определени и представителите на Общинския съвет  в общите събрания на две дружества, в които общината е акционер. В общото събрание на „Топлофикация”АД, което ще е  на 7 юни ще участва Георги Петров, в общото събрание на акционерите на МБАЛ”Д-р Ст. Илиев” на 5 юни д-р Бойко Димитров.. В решението е посочено, че представителят на община Монтана приема предложената  промяна в състава но съвета но директорите на здравното заведение, както и  нов тригодишен мандат на новоизбрания съвет на директорите. Членовете на управата на болницата, които няма да управляват оперативно ще получават възнаграждение в размер на две месечни работни заплати в болницата , но не повече от петкратния размер на минималната заплата за страната, т. е. не повече от 2 500 лв.

В хода на дебата бе оттеглено предложението за промяна в Наредбата за обществения ред в община Монтана. Промяната се отнасяше до разрешение за  разкриване на животновъдни обекти, които се намират в бившите стопански дворове в границите на населените места. След консултации предложението може да бъде внесено отново.

Съветниците разрешиха продажбата на едно общинско жилище в бл. „Плиска“ 12. на настанената в него А. Колева.  Прието бе  предложение  А. Емилова, ръководител на Държавния архив в Монтана да бъде настанена в общинско жилище на ул. „Велико Търново.“

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ