ЧАКАМЕ 1 МЛН ЛВ, ЗА ДА НАМАЛИМ ПУШЕКА НАД МОНТАНА

Публикувано на 30/05/2017 16:04
/ прегледи: 702
/ в Медия, Общество, Събития / С ВИДЕО
novini-montana

Община Монтана все още не е получила чаканата държавна помощ от 1 млн лв, с които да бъдат осигурени високо калорични въглища и сухи дърва за отопление на  бедни семейства. Това е втората по значение мярка за подобряване чистотата на въздуха в града. На заседанието си днес общинските съветници приеха отчета на администрацията, за изпълнение на мерките за намаляване нивата на фини прахови частици /ФЧП/ и полициклични ароматни въглеводороди в атмосферния въздух.

В отчета е отбелязано, че всички общински и промишлени предприятия в града са газифицирани, а търговските обекти са с климатици. Спазва се и евростандарта за нормата на отделяните изгорели газове от обществения транспорт.

Редовно се мият улиците в града по предварително утвърден график. През 2016 г. са измити 1 100 дка улична мрежа и това е струвало 152 000 лв.

Поддържа се и се разширява зелената система на града, миналата година са засадени нови декоративни фиданки за 223 000

Общината вече  използва и екологични препарати срещу обледяването на улиците. През зимата на 2017 са осигурени 1 тон ”Антилед” за 2 800 лв и  2,4 тона течен екологичен продукт  за 960 лв

В отчета се отбелязва още, че все не всички предприятия и организации вземат участие в поддържането на зелената система, както и липсата на т. н. „зелена вълна“ на светофарите. Засега за нея нямало техническа възможност.

Съветниците одобриха промени в Общинската наредба за местните данъци и такси. Така занапред годишна такса ще плащат и собствениците на ловни кучета, които досега са били освободени от нея. Таксите  за добив на инертни материали няма да се събират от общината, а от държавните структури..

На заседанието Димитър Ангелов от Мала Кутловица изложи няколко от проблемите на живеещите в квартала, Изказването му бе подкрепено с подписка от 134-ма жители на Мала Кутловица, които настояват за: изграждане на 150 метра тротоар на ул. „Никола Вапцаров”, в частта от ж. п. моста до автосервиза. Заради обратния завой там и липсата на тротоар и мантинела пешеходците са изложени на риск. Точно в този район преди две години момиче на 17 години бе блъснато от кола и все още се възстановява след катастрофата. Не е обезопасен и изкоп вдясно на същата улица, останал след водния цикъл. Липсвали и доста от капаците на уличните шахти по „Вапцаров”.

Хората от Мала Кутловица търсят съдействие от общината и за поддържане и зографисване на черквата „Св. Димитър”, строена преди  111 години. „Това е храмът, в който и християните и от Голяма Кутловица са се молили”, припомни Д. Ангелов. Той и съкварталците му настояват и за повече грижа към гробището в квартала, както и за изграждане на пътя, който свързва М. Кутловица с комплекс „Аугуста”.

Дали ще можем да осигурим финансиране, ще стане ясно в края на юли, когато ще бъде актуализиран бюджета на общината за 2017 г”, каза кметът Зл. Живков. Той припомни, че за 10 години в М. Кутловица са инвестирани много средства, изградени са 60 улици, както  отводнителния канал, ремонтирани са читалището и черквата.На заседанието клетва като общински съветник положи Илияна Иванова- ГЕРБ, която влиза на мястото на Росен Белчев, който от месец е областен управител на област Монтана.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ