С ДВЕ НАМАЛЯВАТ УЧИЛИЩАТА В МОНТАНА

Публикувано на 29/03/2016 18:06
/ прегледи: 4 952
/ коментари: 1 / в Без категория, Медия, Общество, Събития / С ВИДЕО
novini-montana

Четири училища в Монтана ще бъдат слети в две: Основните I-во „Св.св. Кирил и Методий” и VI-о „Любен Каравелов” от 1 август тази година стават ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”,  а  VII-о „Асен Златаров” и VIII-о „Отец Паисий” стават VI-то СОУ „Отец Паисий”. Спортното училище ще стане VII-мо СОУ ”Йордан Радичков”, а основното училище в кв. Кошарник „Георги Бенковски” става начално.

Сградата, в която учат децата от I-во и VI е най-старата училищна сграда в Монтана. Първият училищен звънец е ударил там през есента на  1891 г.  VII-о и VIII-о са в най-новата сграда построена преди 30-ина години. 27 от съветниците гласуваха „за” тези промени, 4-ма се въздържаха. „Много трудно е да се подкрепи предложение за закриване на училище. Аз не съм готов да го направя”, заяви  Любомир Иванов и гласува „въздържал се“. Такъв бе вотът  и на съветническата група на БСП. „Разбирам, че има демографска криза и напълно съм съгласна, че е по-добре децата да учат на една смяна. Но, защо в предложението за сливане отсъства 9-то училище, където също има малко ученици”, попита Камелия Трифонова. Тя коментира и споделената от кмета идея сливането на учебни заведения да продължи. Отнася се за обединяването на Пето училище и Професионалната гимназия по лека промишленост.  257 са децата в I-о, а в VI-о – 267.  В спортното училище учат 167 деца, във Второ училище 444, в Трето 533, в Четвърто 570, в Пето 309, в Кошарник 107. В момента в общината има 15 общински и 4 държавни училища. Осем са основни, пет са СОУ-тата, две профилирани гимназии – езикова и математическа. Учениците са 4 640. Очакванията са на 15 септември в класните стаи да влязат 460 първолаци.

Съветниците гласуваха и Правилник за осигуряване на безопасност и ограничаване достъпа в районите на училищата и детските градини. Правилникът влиза в сила 30 дни след приемането му. Мерките за безопасност предписани в него ще се осигуряват от училищата, като държавните ще могат да кандидатстват за средства пред Министерството на образованието, а общинските ще го правят със собствени пари.

Съветниците разпоредиха от активите на ЦДГ”Зора” – Монтана да бъде извадена сградата и двора на детската градина в с. Благово.  Балансовата им стойност на имота с площ  1 270 кв м. и сграда от 167 кв. м. съответно 1 452 лв. и 24 576 лв. Имотът се прехвърля на кметството.  Филиалът в Благово е работил  до края на миналата учебна година, когато градината са посещавали 8 деца. В момента има едно дете, догодина би могло да бъде записано също само едно дете. Според нормативите за създаване на група са нужни минимум 12 деца.

Съветниците разрешиха общината да участва като партньор на Националния център за социално – емоционално развитие в реализирането на проект „Образователна интеграция на ученици от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила”. Идеята е да бъдат осигурени допълнителни възможности за образование и развитие  на 400 ромски деца. Проектът ще обхване възпитаници на  Второ, Трето, Пето, Седмо и Осмо училища, като партньор ще участва и фондация „Доц. Борислав Великов – Монтана”.

Одобрен бе договор за изместване на магистрален газопровод  сключен между Технологичен парк – Монтана и дружеството „Трейс Алфа” – София. Стойността на поръчката е  263 680 лв., изпълнителят е избран след обществена поръчка. Срокът за изпълнение е 30 дни, след подписване на договора.  С решение от днес от общинския жилищен фонд бяха изключени шест жилища в отчуждени сгради на ул. „Ю. Венелин” №8 и ул. „Ив. Аврамов” №1. В момента община Монтана разполага със 120 жилища за настаняване под наем на нуждаещи се. От тях в жилищни блокове са 78, в отчуждени сгради 42 броя. Община Монтана разполага и с 16 ведомствени и 6 резервни жилища. Така общо за 2016 година броят на жилищата е 142.

Приет бе Общински план за действия при терористична дейност, който подпомага  координацията на  действията на държавните органи при повишена заплаха от тероризъм..

На днешното заседание се закле новоизбраният кмет  на с. Крапчене Илияна Трайкова. По предложение на  Зл. Живков съветниците събраха 380 лв., които даряват за кампанията на омбудсмана М. Манолова „Великден за всеки“. Със средствата събрани в националната кампания ще бъдат купени хранителни продукти за 20 лева на пенсионери,които няма да получат великденски надбавки.

 

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ