СТОТИЦИ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ФЕЦ В ЯЗОВИР „ОГОСТА”

Публикувано на 14/01/2023 13:01
/ прегледи: 568
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Повече от 200 риболовци и почитатели на екотуризма се обявиха против изграждането на фотоволтаична централа в язовир „Огоста” и спряха за   половин час движението по главен път  Е-79 на входа на Монтана. Организаторите на протеста се обявиха категорично против изграждането на  ФЕЦ и декларираха, че протестите им ще продължат докато не постигнат исканията си. „Ще има протести в цялата страна, днес  вече ни подкрепиха колеги от В. Търново”, заяви пред множеството Валери Спасов.

„Не знаем какви ще са последиците за природата, ако инвестицията се реализира. Не е ясно и какви ще са ползите за хората в Монтана” – прекрасна инвестиция , но за германците.  Ако се сложат тези панели всичко отдолу загнива и измира, защо? ”, коментираха участници в протеста.

Според тях никъде в Европа не се правят подобни соларни централи  в язовири, а върху утайници на рудни мини и то до 10 процента от площта им. „А тука  при нас при действащ язовир – 60 процента от водната площ  ще бъде заета с панели? И каква ще е ползата за България от тази инвестиция, собствениците ще изнасят тока, това нормално ли е?”

Идеята за изграждане на фотоволтаична централа в язовир „Огоста” бе обявена в Монтана от служебния  министър на икономиката  Н. Стоянов. Инвестицията, която  германската компания е готова да направи е  1 млрд евро, като бъдещата ФЕЦ ще произвежда 1 000 мгв  еленергия.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ