60% ОТ КОЛИТЕ ВНАСЯНИ У НАС СА НА ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ

Публикувано на 27/07/2015 15:03
/ прегледи: 577
/ в Общество, Събития
ПЪРВИЯТ ЕЛЕКТРОМОБИЛ ПРОИЗВЕДОХА В ЛОМ

От две години на българския пазар има тенденцията да се купуват все по-нови автомобили. Българите вече не искат коли над 10 години, такива се купуват основно в Македония и Албания. твърдят от Асоциацията на вносителите на автомобили. Но статистиката сочи, че над 60% от внасяните коли са над 10 г. при внос на около 200 – 250 хил. автомобила годишно.
Намаляването с 5 на сто на екотаксите при закупуване на нови автомобили, и увеличаването с 3% на таксата за превозните средства, които са над 5-годишни мярка срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ).
Министърът на околната среда Ивелина Василева по-рано съобщи, че продуктовата такса (т. нар. екотакса) за нови автомобили ще стане 138 лв. при 146 лв. в момента. За колите до 5 години екотаксата ще стане 194 лв. – сега е 200 лв. За автомобили от 5 до 10 години ще бъде увеличена с 3% – от 253 лв. на 260 лв., за превозни средства над 10 г. таксата ще нарасне също с 3% – от 267 лв. на 275 лв.
Но сега никой не знае къде отива екотаксата, парите според Асоциацията на вносителите на автомобили попадали в „бездънна яма“. От организацията твърдят, че сега продуктовата такса за рециклиране на автомобили се плаща само на една фирма и това става на територията на КАТ.
Експерти от Българска рециклираща комапания пресмятат че над 450 хил. т отпадъци от стари коли са рециклирани от началото на действие на наредбата. Една трета от тях са опасни отпадъци като акумулатори, киселини, гуми втора употреба, течности, фреони и др., които преди години са попадали в околната среда. По негови данни в страната се оползотворяват над 93% от автомобилните части.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ