ПЕСТИМ 80 МЛН ЛЕВА ОТ ЛИХВИ ПО ДЪЛГА

Публикувано на 10/07/2017 19:07
/ прегледи: 259
/ коментари: 3 / в Общество, Събития
1

В следващите пет години България няма да има значими плащания по външния си дълг. Това каза пред журналисти в Монтана Ирена Димова, народен представител от ГЕРБ и член на Постоянната комисия по бюджет и финанси в НС.

„Искаме да спрем спекулациите на БСП и да информираме хората за истинското състояние на дълга”, заяви тя.

След плащането на 950 370 000 евро по главницата и 40 375 000 евро лихви или общо 990 375 000 евро вноските  по дълга намаляват с  около 80 милиона годишно от лихви. Допълнително набраните  суми в държавния резерв дават възможност България да не  пуска облигации на външните пазари през 2017 година.

За нормалното обслужване на дълга са допринесли – стрес тестовете на банките и стабилното  им състояние. Това е позволило  парите отпуснати за облигации да  останат  в резерва. Втората основна причина е  преизпълнението на приходите в бюджета. Към  преизпълнението от  1,5 млрд лева в края на 2016 г., се добавят и събраните допълнително за петте месеца на 2017 г. 1,6 млрд лева.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Veli

    Гледам днеска голяма герберска офанзива във всички медии! Обаче забележете, че пак идват да ни омайват с общи приказки-колко е добре държавата, как се развива, и така, между другото ни казаха да не разчитаме да се направи пътя Видин-Ботевград и ще има финансиране ама друг път!

  2. Veli

    Помните ли какво обеща изтребителният корифей Цв. Цв. на посещението си Монтана преди парламентарните избори-ако следващото правителство е на ГЕРБ, то това щели да бъдат годините на Северозапада! Някой още ли вярва на подобни небивалици!?!

  3. Veli

    Пресконференциите на депутати от Северозапада са много показателни–те не отчитат нещо свършено за региона, не се говори за някакви реализирани проекти, а за общи въпроси, които не целят нищо друго а да ни измият очите заради липсата на някакви конкретни мерки за промяна на статуквото тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ