ЗАЩО В СЕВЕРОЗАПАДА СЕ ЖИВЕЕ ТРУДНО?

Публикувано на 09/01/2018 16:04
/ прегледи: 1 915
/ коментари: 6 / в Общество, Събития
4-1

48 села в Северозападна България с близо 9 000  жители изобщо нямат обществен транспорт, установи одит на Сметната палата.

Други 43 населени места със 7 000 жители   имат транспорт под 5 дни в седмицата, което затруднява достъпа до работа, образование, здравеопазване и административни услуги, бие тревога доклада на контролната институция.

В три общини на област Монтана – Г. Дамяново, Чипровци и Якимово няма аптека.

При проверката  Сметната палата е  установила още  съществени пропуски в нормативната уредба и в действията на отговорните институции. Северозападна България  е с трайно най-ниско равнище на развитие и е на последно място в ЕС по БВП на човек от населението. Районът обхваща областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч  e с общо 51 общини.

В страната: За 10 години необработваните площи са намалели от 5 процента до около  2 процента.

Но намалели са и животновъдните  стопанства, основно за сметка на

По малките. За периода 2007 – 2016 г. броят на говедовъдните стопанства са намалели с над 70 процента, в овцевъдството спадът е с близо 80 процента, а броят на свиневъдните ферми са намалели цели 16 пъти. .

 

Share Button

Коментари в сайта

 1. Иво

  Абе то хората са намелели на половина и ще намаляват още. И да отговоря на заглавието: Кой както си го направи. За едни е добре за други не.

 2. С. Найденов

  Ако селата имаха поне каменотрошена настилка по улиците в регулация, за да стигнат хората до домовете си без да газят кал. Ако имаше канализация за мръсната вода, за да си монтират тоалетни чинии и някои други цивилизовани неща, нямаше да се обезлюдявя региона!

 3. Veli

  ГЕРБ се кълняха, че Северозапада е приоритет, щяха да му отделят по 1 милиард годишно (това обещание го имаше на техен предизборен плакат във Враца, пазя си го на компютъра). Последната лъжа беше Програма за Северозапада, която тихомълком катастрофира!

 4. лъвчето

  Да в Берковската община има села който нямат връзка с областния град и при необходимост ходят пеша до Боровци за да хванат влака за да се предвижат до града лНа връщане редът е почти същия ще е чудо ако хванат автобуса от Берковица .Мисля че е срамнно да има само един автобус в седмицата .В тези села хората пътуваха до работните си места ри вечер се прибираха рзагова селата бяха оживенни .А сега какво е неможеш да отидеш до родното си село рклк да посетиш любимото място на Йордан Рядичков ,не е ли срамно това ? И в тоя край има какво да видиш .

 5. Николова

  До Г.Белотинци просто е забравено за транспорт през деня.На 35 км.без аптека,поне да имаше някакви мобилни,които да обикалят по селата в определени дни. Останали само възрастни хора ,трудно подвижни и лесни за манипулация.

 6. петров

  монтана сливовик лом минава само сутрешният автобус за лом и на обяд се връща на 12,00 за монтана това е автобуса хора няма вече всичко забегна по даржавите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ