ПАТРУЛКИТЕ В МОНТАНА ВЕЧЕ СА НАВЪРТЕЛИ ПО 200 000 КМ

Публикувано на 18/03/2017 18:06
/ прегледи: 899
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1

Всяко второ престъпление станало през миналата година в област Монтана е кражба. По данни на ОД на МВР престъпленията  са  намалели с близо 8 на сто, като всеки ден в полицейските управления са регистрирани средно по 5 жалби и сигнали за нарушение на закона.

Бедност, висока безработица, млади, които не работят и възрастни, които вече не могат да работят са причините за предимно битовите престъпления в района. 15 процента от постоянно живеещите в областта се самоопределят като роми.  7 000 са самотниците – мъже или жени, предимно в малките населени места и броят им постоянно расте, сочи статистиката.

Като управление, което отговаря за  най-голяма  територия и население  Монтана е и с най-много престъпления. Нова за 2016 година е тенденцията за скок на престъпността  във Вършец – от  68  регистрирани през  2015 на 102 за 2016 г.

Най-често извършители разкриват полицаите в Берковица, там неизвестни остават едва една трета от тях.

Почти всеки ден през  миналата година в областта е имало специализирана полицейска операция – в повечето случаи по безопасност на движението. При всяка операция  с акт са санкционирани средно по 12 нарушители.

Според статистиката за най-малко хора отговарят полицаите в община Вършец – по-малко от 300 души на всеки униформен, за най-много хора в Монтана 725 души. С най-малко полицейски сили е обезпечена община Георги Дамяново, където един обслужва 2,6 села, с най-много Вършец, където на един униформен се пада 0,33 % населено място.

Средната възраст на автомобилите в ОД МВР-Монтана е 9,5 години, 22 от патрулките вече са навъртели над  200 000 км. Четири от колите, с които обслужват дежурствата са на възраст над 12 години. Най-новия автомобил в полицията в Монтана е на  6 години с пробег над 80 000 км. Има и истински ветерани, които са на служба от  23 години  и над 350 000 километри. Това е и причина за големи разходи за поддръжка. Последна доставка на автомобили в ОДМВР-Монтана е от 2009г.. Сега  чакат 6 нови патрулки и 8-10 високопроходими автомобили по програмата за сигурността на границите.

В края на миналата година областната дирекция на полицията е работила с недостиг от 70  служители.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Петър Рангелов

    Ооооо миличките, Господ да ги пожали, мама им милиционерска….. цел ден се возат с държавни пари, заяждат се за най-дребното нещо, и цел ден са по кафетата и бензиностанцийте и само трият билетчета….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ