НАМАЛИХА СРЕДСТВАТА ПО ПРОГРАМА „НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ”

Публикувано на 08/01/2018 11:11
/ прегледи: 417
/ в Общество, Събития
ВСЯКА СЕДМИЦА ОСИНОВЯВАТ ДЕТЕ ОТ ОБЛАСТТА

Агенцията за социално подпомагане намали на половина средствата  за финансиране на  програма „Независим живот” за Монтана от началото на тази година   През миналата година общината бе един от големите бенефициенти с проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.  По него повече от  400 души  с различни заболявания са ползвали различни услуги. 150 са имали  личен асистент, за останалите са осигурявани специализирани услуги от медицинско лице, рехабилитатор и психолог.

Проектът  изтече в края на септември и от октомври финансирането и управлението на проекта бе поето от държавата респективно от Агенцията за социално подпомагане

От началото на 2018 г. има  споразумение между община Монтана и агенцията, но  потребителите са намалени до  160.  122 са били  наетите  лични асистенти  и домашни помощници до 31 декември.

61 000 лева са необходими месечно за  да продължаване на дейността с постигнатите параметри. От началото на януари   държавата отпуска  28 000 лева. Това налага ново предоговаряне с наетите хора.  За сравнение досега за 4 часов работен ден един личен асистент е получавали чисто  326 лева, вероятно месечното му възнаграждение сега ще падне до 246, за намалено работно време.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ