ЗЛАТКО ЖИВКОВ – НАБЛЮДАТЕЛ НА ИЗБОРИ В ШВЕЙЦАРИЯ

Публикувано на 25/02/2016 13:01
/ прегледи: 565
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
novini-montana

Кметовете на Плевен, Монтана, Габрово, Казанлък, Троян и Сърница и представители на ЦИК стават наблюдатели на изборите и референдума в Берн, Швейцария. Поканени са от Меглена Плугчиева, посланик на България в Швейцария и Лихтенщайн. Във фокуса на българската делегация ще са насрочените за 28 февруари референдум и избори на федерално, кантонално и градско ниво.Те ще посетят секции за гласуване, ще присъстват при затваряне на изборни урни и броене на гласовете, ще наблюдават процедурата по обявяване на резултатите и ще участват в дискусия с представители на различни политически партии. Визитата е от 26 до 29 февруари.

Големият съвет (на немски Grosser Rat; на френски Grand conseil) е парламентът на кантона Берн. Той се състои от 160 представители, избирани  пропорционално за срок от 4 години. Френскиговорещата част от кантона, Бернска Юра, има гарантирани 12 места, а 3 места са запазени за френскиговорещото малцинство от двуезичния окръг Бил.
Изпълнителният съвет (на немски Regierungsrat; на френски Conseil-éxecutif) е правителството на кантона. Състои се от 7 члена, избирани пряко за срок от 4 години. Едно място е запазено за френскиговорещ гражданин от Бернска Юра.
Населението на кантон Берн е 947 100 души (2003). Говорят се основно два езика – немски (22 окръга, 84%) и френски (3 окръга, 8,2%). Немскиговорещото мнозинство говори на бернски немски и швейцарски диалект. Френскиговорещите живеят главно в северната част на кантона, Бернска Юра, и в двуезичния град Бил. В управлението двата езика са официални с равен статут.

Наричат Берн столица на шоколада. Щандовете с „Тоблерон“ предлагат всякакви опаковки- от бонбони до половинкилограмови пирамиди. Цени има за всеки джоб. Джобните ножчета са друтага изклюителна стока,  с която Берн се гордее.

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ