ПОЛИЦАИ ЦЯЛ ДЕН БРОЯТ НЕЗАКОННИ ПУШКИ

Публикувано на 18/09/2015 11:11
/ прегледи: 3 818
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1

Десетки полицаи от Монтана, охранявани от екипи на школата за обучение на полицейски кучета в Берковица, броиха вчера  незаконни оръжия и патрони натъпкани в три къщи и магазин. Срещу собствениците на имотите са образувани досъдебни призводства, криминалисти продължават работата по случая.
67 пушки, 21 пистолета, някои от които с висока колекционерска стойност и 13 000 патрона са иззети при специализираната полицейска операция, проведена в Монтана, Долно Белотинци и Мърчево. Срещу 61-годишният П. Б. и 66 –годишният С. Ц. са образувани три досъдебни производства.
Проверката започнала след сигнал. Претърсили къщата на П. Б. в Монтана. Иззети са 2 кобур-приклад за пистолет „Маузер 96”; револвер “ME JAGUAR”; пълнители за картечен пистолет ”Томпсън”, пистолет “Парабелум”, автомат ”Шпагин” и 46 патрона от различни калибри. От оръжейния му магазин в Монтана са иззети – 2 пистолета ”Маузер”, пистолет „WAFFENFABRIK STEIER“; 3 пистолета ”Парабелум”; пистолет „SMITH&WESSON“; устройство за изстрелване на газ-сигнални ракети; 150 боеприпаси за различни оръжия, както различни части от оръжия. Иззетите пистолети са с висока колекционерска стойност и са в безупречно състояние. По мнение на експерт два от иззетите пистолети марка „Парабелум” са много редки и стойността им при търг започва от 11 000 евро. Иззет е и пистолет „Маузер”, на който стойността му при търг започва от 5 000 евро. П.Б. е регистриран колекционер и притежава лиценз за продажба на огнестрелно оръжие, оръжеен магазин и разрешително за оръжеен майстор. При извършена проверка в КОС е установено, че П.Б. законно притежава само 3 пистолета и един пистолет с колекционерска стойност, който е извън намерените и иззетите.
В хода на операцията е извършена проверка в къща с прилежащи постройки в землището на село Долно Белотинци, стопанисвани от С.Ц./66 г./ от гр. Монтана. Намерени и иззети са 27 пушки – ловни и нарезни различен калибър; 3 пневматични пушки без документи за произход; 6 бойни пистолети – Макаров, ТТ и други; 6 газ-сигнални пистолети без документи за произход; около 12 000 боеприпаси за оръжия – ловни, нарезни, бойни пистолети и други; около 500 различни части от оръжия – приклади за пушки, полуложи, пълнители, цеви, ръкохватки и други. При претърсване в в къща в гр. Монтана, собственост на С.Ц./66г./, са намерени и иззети 4 пушки – ловни и нарезни; 3 бойни пистолети – BROWING R 78, WALTER, кал.7,65 и друг пистолет кал.7,65 неустановена марка; около 700 боеприпаси за различни оръжия, както и различни части от оръжия. От извършена проверка в КОС е установено, че С.Ц. има регистрирани и законно притежавани общо 37 ловни пушки и карабини, ловна пушка му предстои за записване, както и 4 пистолета. Преди повече от 5 години С.Ц. е стопанисвал оръжеен магазин в гр. Лом и е притежавал сертификат за оръжеен майстор, но разрешителното му за оръжеен майстор е изтекло от около 5 години. Срещу С.Ц. са образувани 2 досъдебни производства.

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ