МОСВ ОТЛАГА ВДИГАНЕТО НА ЕКОТАКСИТЕ ЗАРАДИ ОБЩИНИТЕ

Публикувано на 10/12/2019 15:03
/ прегледи: 392
/ в Общество, Събития
1-1

Екоминистерството ще предложи  отлагане на повишението на отчисленията, които общините плащат при депониране на отпадъците. През 2020 г. отчисленията трябваше  да достигнат 95 лева на тон. „Ще обсъдим с НСОРБ промяната  от 57 на 95 лв  да бъде на три стъпки през следващите три години,  така че да е по-поносимо за общините. В този период се  очаква инсталациите за рециклиране и компостиране  да бъдат завършени”, заяви министърът, цитиран от пресслужбата на МОСВ.

От 2011 г. насам се провежда политика за намаляване на депонирането и увеличаване на рециклирането и повторната употреба на отпадъци. Предвидено е  увеличаване на таксата, която общините да заплащат, ако не изпълнят заложените цели.

Има забавяне в изграждането на някои компостиращи и сепариращи инсталации от общините.   По предварителни изчисления за тази година общият размер на дължимите отчисления от общините би нараснал до 130 млн. лв., което е много голяма тежест и може да доведе до вдигане на такса смет в почти всички общини

„За общините, които изпълняват целите за рециклиране и отклоняване на биоразградимите отпадъци от депата, отчисленията се намаляват с по 50%“, припомни министър Димов.  По предварителна информация за 2018 г. 38 общини реализират целите за рециклиране, а около 195 общини – целите за ограничаване на депонираните биоразградими отпадъци.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ