ЧИПРОВЦИ ПРИГОТВИ ДАР ЗА ПАПА ФРАНЦИСК

Публикувано на 09/04/2019 13:01
/ прегледи: 129
/ в Общество, Събития
1-11

Две чипровчанки подготвиха  дар за папа Франциск. За месец и половина Наташа и Йорданка изтъкаха логото на апостолическата визита в България –  две ръце, които държат глобус, фокусиран върху района на Балканите, където се намира България. Посланието е „Да бъдем строители на мира”, с текст на български и латински.

„Наистина, това е най-важното , хората от различни религии да живеят в мир и да вървят заедно по общ път”, казва Наташа.

Идеята за тъканото лого е нейна, тя поканила Йорданка за работят заедно, „защото така в паното  се събира добра енергия” „Говорихме с кмета Пламен Петков и той одобри това, което искахме да направим. Работихме повече от 40 дни, но само в светлата част на денонощието. Искаме и във Ватикана да се чуе за Чипровци и за нашите килими”, разказват двете жени.

Кметът на Чипровци ще връчи паното, монтирано на специална дървена поставка на папата, при посещението му в гр Раковски на 6 май. Преди това, на Празника  то ще бъде изложено на Празника на чипровския килим, който тази година е на 27 април.

Не за първи път чипровска тъкан заминава за Ватикана. При визитата преди 15 години на папа Йоан  Павел Втори в България, той получи от българската католическа общност  тъкана икона на Света Богородица Чипровска. Паното с образа на Божията майка с Младенеца, дарила с благодат и здраве много хора тогава изтъка Сийка Тачева.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ