СЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ ВЕК ДИВА СЛАТИНА ПОЧЕТЕ ГЕРОИТЕ СИ

Публикувано на 29/08/2021 10:10
/ прегледи: 889
/ в Общество, Събития
20210828_170809

„Майка ми е била на 6 месеца,когато баща й заминал на фронта. Бил е на 19 години”, разказва леля Надка от Дива Слатина. Името на дядо й Георги Живков, загинал през 1913 г.,  е изписано най-горе на паметната плоча. На нея са  27 имена, най – много са мъжете от селото загинали по фронтовете на Балканската и Междусъюзническата войни. Двама не са се върнали у дома и след Втората световна война.

Според Иван Костов, инициатор за изграждане на мемориала, загиналите от селото са над 100. Но документи са открити само за 27. Цели  15 години Иван издирва имената на героите  от Дива Слатина  във военните архиви. Прави подписка, тропа на вратите на по-големи и по-малки началници, търси подкрепа от Военното министерство и общината. Сега, месеци преди да навърши 90 години, бившият учител е доволен. Седнал на пейка пред паметната плоча, гледа почти невярващ марша на войниците, слуша стихове на Вазов и националния химн, изпълнен от взвод военни музиканти.

Преди десетилетия в селото са живели над 600 души, сега – около 50. Но тази вечер площадът  е изпълнен с хора, след ритуала ще има концерт на група от местното читалище и  от съседните  Дълги дел и Копиловци. А леля Надка се взира в имената на паметната плоча и пита:  Кресна, където е загинал дядо й, в България ли е ?

Изграждането на мемориала е финансирано с целеви средства от бюджета. Изработен е от скулптора Димитър Гоцак.

 Балканската война, наричана още Първата балканска война, е военен конфликт между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия , Гърция  и  Черна гора, от друга, продължил от 26 септември (9 октомври по нов стил) 1912 до 17 (30) май 1913 г.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ