ПЪРВИТЕ ВЕЧЕ ПОИСКАХА ГАЗ ВМЕСТО ПЕЧКА НА ДЪРВА

Публикувано на 08/04/2019 15:03
/ прегледи: 1 037
/ в Общество, Събития
novini-montana

Първите 42 заявления за подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво с екологични, вече са подадени в община Монтана. Това е първата мярка от изпълнението на Програмата  за подобряване качеството на атмосферния въздух в града , финансирана по  програма Лайф. Предстои да бъдат уточнени и местата на двете площадки, където ще бъдат монтирани станциите за контрол на въздуха, съобщи  кметът Златко Живков. Данните от станциите ще могат да се следят в реално време  на интернет сайта на общината и на мобилно приложение. Това ще е първата местна мрежа за оценка качеството на въздуха, с данни за измерените количества  фините прахови частици.

В края на април екип на клуб „Икономика „, който е партньор по изпълнениеито на  проекта  прави социологическо проучване сред жителите на Монтана. Интересът към програмата е голям, което означава, че хората разбират значимостта на проблема.  Борислав Тафраджийски  от клуб „Икономика” уточни някои от мерките, които ще бъдат приложени до 2023 г.

Основните мерки ще бъдат финансирани от ОПОС. Над 2 500 домакинства в града ще могат да се включат в нея, като подменят отоплението на жилищата си. Ще могат да кандидатстват за осигуряване на газов бойлер, свързване с газопреносната мрежа, подмяна на радиатори,  климатици или уред за екопелети. Условието за кандидатстване е да не дължат данъци и такси на общината.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ