ЗАВЪРШИ ВОДНИЯ ЦИКЪЛ

Публикувано на 12/08/2015 12:12
/ прегледи: 1 496
/ коментари: 3 / в Общество, Събития
novini-montana

След 515 дни ремонтите по канализационната и водоснабдителна мрежа на Монтана са приключени. На пресконференция днес ръководителят на проекта инж. Румен Ангелов отчете свършеното за 26-те месеца. Дейностите по 7-те основни обекта са приключени и приети с акт 15. Така след реализацията на проекта ”Разширение и рехабилитация на канализационната и водоснабдителна мрежи на гр. Монтана” градът е осигурен на 100 % с канализационна система. Реконструирани са 15,6 км. водопровод и близо 43 км. канализация, като в кв. Мала Кутловица е изградена 4,3 км. нова канализация. В рамките на проекта е направена и комплексна инсталация за дефосфатизация на отпадни води в ПСОВ. Допълнително е изпълнен и канал за отвеждане на води от площад „Георги Александров” до р. Огоста с дължина около километър. През двете години на изпълнение са работили 22 екипа.
Всичко това е струвало 53 млн. лева от тях 41 млн. /без ДДС/ безвъзмездна помощ от ОП ”Околна среда 2 007 – 2013/ и 3,4 млн. лв /без ДДС/от общинския бюджет. Проектът предвижда средствата от общинския бюджет да бъдат възстановени от крайните потребители, което означава, че ще има промяна в цената на питейната вода. Какво точно и с колко ще стане ясно, когато общината предаде обекта на фирма „В и К” С изпълнението на „водния цикъл” Монтана се нарежда сред петте големи градове в страната, които разполагат с основната екологичта инфраструктура – съвременно депо за битови отпадъци със сепарираща инсталация, Пречиствателна станция за отпадни води и обновена В и К мрежа”, каза кметът Зл. Живков.
В петък на площада под Калето официално ще бъде обявен края на изпълнението на проекта на мястото където той стартира – на площадчето под Калето.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Veneta

    Журналисти,питайте кмета и Р.Ангелов/защо ли всички проекти ги изпълнява той/ как така след уж“ много добре завършен цикъл“ ,ЦЕЛИЯТ ГРАД ВОНИ НА ЛАЙНА ? И са нагли пък и цената да повишават на водата!
    Е сега вече освен изоставащ северозапад ще е и смърдящ!

  2. Divak

    Това е много добре, но кой ке накара малокутловските селяни сега да си включат нужниците в канализационната мрежа, за да не им текат говната и лайната в дерето. Ще предприеме ли нещо общината, много се съмнявам, а още по-малко пък РИОКОЗ, които нехаят за здравето на хората в града-

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ