ВЪРШЕЦ ПРИВЛИЧА ТУРИСТИ С ПОГЛЕД В МИНАЛОТО

Публикувано на 24/11/2021 13:01
/ прегледи: 537
/ в Общество, Събития
IMG_20211111_135256

Саблезъби тигри, носорози и още десетки макети на животни, населявали района на Вършец преди 2 ,5 милиона години могат да се видят в Палеопарка

на курортния град. Официалното му откриване ще е в началото на следващата година.

Палеопарк във Вършец вече радва туристите.  Макети на древни животни уютно са се настанили в част от популярния  Боров парк в курортния град  Но, любопитните надничат все още само пред оградата, тъй като паркът не е открит официално.

По думите на кмет на Вършец инж. Иван Лазаров Палеопаркът  официално трябвало  да бъде открит през октомври, но партньорите ни  от Румъния са поискали  удължаване на срока  с  4 месеца , което означава, че  в началото на следващата година паркът с макетите на древни животни  официално ще бъде открит,

Инвестиция е за 1 милион и 200 хиляди лева и трябва да привлече повече туристи в района. Така проектът финансиран с евросредства  ще допринесе  регионът  да се  превърне  в истинска   атракция и за пътешественици от чужбина.

Преди 2,5 милиона години тук е имало необикновени  животни,  флора и фауна . Двама български учени палеонтолозии и орнитолози  правят обследване и  разкопки в 90-те години на миналия век,  и откриват над 160 вида животни, които са живели  около Вършец. Сега отново можем да видим съблезъби тигри, носорози, пантери, различни видове гепарди, хиени в  оригинална възстановка.  В палеопарка има над 40 експоната, сграда, която е с изложбена площ .

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ