СЕВЕРОЗАПАДЪТ- НИТО СТЪПКА НАПРЕД ЗА 6 ГОДИНИ

Публикувано на 08/04/2015 14:02
/ прегледи: 1 288
/ коментари: 3 / в Събития
МИНИСТЪР  ЙОВЧЕВ ИНСПЕКТИРА ДУНАВСКИТЕ ДИГИ

Северозападният район изостава по почти всички основни показатели спрямо районите от „ниво2” в страната. Това е извод, направен в доклад за резултатите от изпълнението на Регионалните планове за развитие в периода 2007-2013 г.. Запазва се негативната тенденция Северозападният район да създава най-нисък БВП и БВП на човек от населението.Районът е с трайно най-ниско равнище на развитие в Европейския съюз. Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението. Коефициентът на заетост намалява с 4.3% и остава най- нисък в страната. Безработицата продължава да нараства, през периода 2007-2013 г. увеличението е общо със 7%. В сравнение с останалите райони от ниво 2, Северозападният е на последно място по усвоени средства – 7.4% от Оперативни програми, съфинансирани от средства на Европейския съюз и Програмата за развитие на селските райони. Оценката за общото въздействие на Регионалния план за развитие на Северозападен район върху развитието на района е ограничено, се казва в доклада, който бе одобрен на днешното заседание на Правителството.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Veneta

    Всяка година една и съща констатация! И какво от това , при обезлюдяващ край и преобладаващо ромско население, за какво развитие ще говорим и разни стратегии…………ХА-ХА!

  2. Veli

    Значи ако ГЕРБ направят толкова за Северозапада, колкото по време на предишния си мандат (тоест едно голямо НИЩО), значи тенденцията ще си остане същата!

  3. NADQ

    Veneta – дори тези котстатации са малко..в този региот освен ромско население има и българско..а за да се намали обезлюдяването определено трябва да се направят както стратегии,промени,закони. . така и много др неща.. и това не е смешно , а трагично.Все пак никой не би седял без работа,като има възможност за добре платена в друг край на страната нали.. ако в този регион има добра работа, селскостопанско развитие,добра икономика и т.н хората щяха да си седят в къщи ,а не да заминават в София например,или по лошо-в чужбина. Всеки иска нормален живот,а той в днишно време е свързан с пари ! !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ