ОИЦ – МОНТАНА ОТЧЕТЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА

Публикувано на 11/06/2015 21:09
/ прегледи: 417
/ в Общество, Събития
novini-montana


ОБЛАСТЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – МОНТАНА ОТЧЕТЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТА

На 10 юни 2015 г. екипът на Областен информационен център – Монтана отчете постигнатите резултати от изпълнението на проекта. Основната му задача, като част от национална мрежа от 28 центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз в България, е да предоставя безплатна информация за отворените за кандидатстване процедури по 7-те оперативни програми. От началото на 2012 г. до май 2015 г. експертите в центъра са разяснили условията за кандидатстване и разработване на проекти на над 4000 потенциални бенефициента. Други ключови области при предоставянето на информация са разпространението на добри практики, самите оперативни програми и европейските фондове, статистически данни за изпълняваните проектите на местно ниво, както и как отделни идеи на организации могат да станат реални проекти.

Проведени са 91 информационни срещи в рамките на проекта, както и 20 работни срещи с медиите. В допълнение екипът е участвал и организирал събития в партньорство с други местни организации. Целеви групи са общините, държавните институции на местно ниво, фирми, образователни институции, социално-икономически партньори, неправителствени организации, широката общественост. По проекта са организирани и два конкурса за ученици от областта – фотоконкурс през 2013 г. и конкурс за есе през 2014 г. В допълнение са реализирани 8 инициативи и кампании на мрежата насочени към отделни целеви групи – бенефициенти, ученици, широка общественост.

По време на междинната пресконференция бяха представени и общи данни за реализираните проекти в Северозападния район за планиране – над 1000 са те по оперативните програми за периода 2007 – 2013 г. Общините от Северозападния район за планиране са разработили и изпълняват 465 проекта, 82 от тях са в нашата област. Най-много проекти местните администрации от Област Монтана имат по Оперативна програма „Регионално развитие“, следвана от „Човешки ресурси“, „Административен капацитет“ и накрая „Техническа помощ“.

Дейността на центъра продължава до декември 2015 г. с фокус върху отворените процедури за кандидатстване и Информационната система за управление и наблюдение – ИСУН 2020, чрез която ще се извършва електронното кандидатстване и отчитане на проекти по програмния период 2014 – 2020 г.

ОИЦ – Монтана е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ