РОПОТ И НЕДОВОЛСТВО ОТ МЕРКИТЕ СРЕЩУ АФРИКАНСКА ЧУМА

Публикувано на 01/08/2019 21:09
/ прегледи: 715
/ в Общество, Събития
1-1

Областният управител на област Монтана Росен Белчев даде указания на кметовете на общини за изпълнение на мерките за превенция на Африканска чува по свинете.  Обособена е  20 км зона около промишлена свинеферма „Транс Елит“ ЕООД с. Ерден, община Бойчиновци, която е в регистъра към БАБХ – София, заедно с още 64 индустриални ферми.в страната.

В  20 км обособена зона попадат  повечето населени места от община Бойчиновци, без Мадан, Бели брод и Пали лула, частните ферми в землището на Монтана – Тировете, Мало поле и Разсадника,, както и  20 села от общината – без Долна Рикса, Горно Белотинци и Смоляновци; в 20-км зона са и селата   Чемиш, Камена Рикса, Видлица, Гаврил Геново от община  Георги Дамяново , Дългоделци и Долно Церовене  от община  Якимово, Бистрилица, Боровци, Гагатица, Замфирово и Балювица от община Берковица, както и населени места от община Криводол, област Враца.

Собствениците на  домашни прасета  трябва да знаят, че добитото месо от собствени животни може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70°С, защото  вирусът на АЧС е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, пушене, охлаждане и замразяване на месото.

След изтичане на срока за доброволно клане на прасета, Областна дирекция „Безопасност на храните“ – Монтана ще пристъпи към умъртвяване на домашните прасета от обособената 20 км зона

„Ситуацията е твърде неприятна и аз разбирам недоволството на хората, но няма друго решение”, заяви областният управител Росен Белчев.

Община Лом, където вече има две огнища на АЧС – в кв. Младеново и с. Ковачица са създадени две зони на ограничения (3 км предпазна и 10 км надзорна ). Всички прасета в първата 3-километрова зона ще бъдат евтаназирани.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ