ДО ТРИ МЕСЕЦА МОНТАНА ЩЕ ПРЕРАБОТВА И ЗЕЛЕНИ ОТПАДЪЦИ

Публикувано на 01/08/2019 14:02
/ прегледи: 588
/ в Общество, Събития
novini-montana

Кметът Златко Живков и ръководителят на управителния орган на оперативна програма „Околна среда” Валерия Калчева направиха заедно  днес първата копка за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Изпълнението на  проекта ще намали количеството  отпадъци, които се събират  на територията на общината. Стойността на проекта е 6  150 000 лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз. Собственото участие на общината е 560 000 лв.

 „Това е поредната стъпка на местната власт в политиката за подобряване на околната среда и качеството на живот на хората тук”, заяви кметът Живков. Той направи ретроспекция на всички екологични проекти, реализирани успешно на територията от 2003 година насам. Това са депо за твърди битови отпадъци, градска пречиствателна станция,  сепарираща инсталация, воден цикъл, депо за едри и опасни отпадъци, система за разделно събиране, програма за подобряване качеството на атмосферния въздух и два проекта за нейното реализиране.

Изграждането на тази инсталация дава възможност отпадъкът да се превърне в ресурс – биотор / компост/.

Новата компостираща инсталация ще  преработва   6150 тона зелени отпадъци годишно. То ще бъде разположено на територията на Регионално депо за неопасни отпадъци Монтана, в местността „Неделище“, на седем километра югоизточно от града. Строителството на инсталацията трябва да приключи за три месеца. Следващият етап е оборудване.

„Община Монтана има устойчива ангажираност за подобряване качеството на околната среда и от там качеството на живота на хората”, заяви Валерия Калчева. Според нея местната власт има сериозен опит да и достатъчно капацитет да се справи с този проект.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ