РОДИТЕЛИ, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ПРОГРАМАТА ЗА ДЕТСКИТЕ ЗЪБИ

Публикувано на 25/10/2019 9:09
/ прегледи: 1 121
/ в Общество, Събития
1-1

Програмата за безплатна силанизация на зъбите на деца продължава. Най-активните месеци за преглед и поставяне на силанти на първите дъвкателни зъби на деца между 6 и 8 годишна възраст са октомври , ноември . В края на месец ноември т. г.  приключва изпълнението на Националната програма за силанизация.

Това припомни пред педагози, медицински специалисти и представители на общините от област Монтана д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарки съюз.

„Правим тази среща в Монтана, за да информираме  родителите , учителите  и местните  власти колко полезно и важно е да предпазим детските зъби”, отбеляза д-р Шарков.

Според статистиката три от всеки четири деца на  12 години  в България вече имат по три кариеса, а всеки четвърти до 18 години е с един изваден зъб.

Програмата за силанизация, финансирана от Здравното министерство цели точно това – да предпази първите дъвкателни зъби на децата.

Едва 107 деца от общо 2 000 деца на възраст от 6 до 8 години от област Монтана са се възползвали от тази възможност миналата година. Така Монтана е на седмо място сред 28-те области в страната. За изминалите 10 години от старта на Програмата в България са силанизирани над 500 000 детски зъби.

Процедурата е лесна и достъпна за всеки. Прави се преглед на зъбките на детето от стоматолог, който е включен  в изпълнението на програмата. Седем са стоматолозите в област Монтана, които работят по нея. За да бъдат поставени силанти родителите подписват декларация за съгласие.

Списъкът на стоматолозите  и подробности могат  да се открият на интернет страницата www.oralnaprofilaktika.bg или на безплатния телефон за информация 0800 1 45 46. както и от регионалния коопдинатор на Програмата д-р Пепина Владимирова, тел: 0889 77 89 29. Д-р Владимирова организира и кратки семинари  с родители в детските градини и училищата  в региона.

Силантите са  материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини  на  повърхности на постоянните зъби и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой, като предпазват зъба от кариес

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ