ПИТАТ ФИРМИТЕ ОТ КАКВИ РАБОТНИЦИ ИМАТ НУЖДА

Публикувано на 25/10/2019 9:09
/ прегледи: 1 034
/ в Общество, Събития
1 (6)

Агенцията по заетостта  и Комисията по заетост към Областния съвет за развитие  в Монтана проведоха  проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила.
В област Монтана  в извадката са попаднали 73 работодатели ,  10 са  отказали да попълнят анкетата..

Резултатите показват  несъответствие между предлагането и търсенето на работна сила в област Монтана и  необходимост от  преосмисляне на план-приема за средните училища в региона, в съответствие с търсени професии. .
Най-често в региона се търсят  строители. И още  – недостигат  хара с квалификация строителен техник, оператор в производството на облекло, работник в хранително  вкусовата промишленост, шофьори в  обществения превоз, оперативен счетоводител. За специалистите с висше образование най-търсени са учители, архитекти, строителни инженери, електро-инженери, инженер-химик.

В по-дългосрочен план при специалистите с висше образование, най-търсената квалификация е: икономика; машинно инженерство; администрация и управление; право; информатика и компютърни науки; архитектура, строителство и геодезия; химични технологии;  електроника, електротехника  и автоматика. Очертават се и нуждите на пазара на труда от специалисти в областта на строителството; търговия на едро и дребно; градинарство; производствени технологии; маркетинг и реклама; компютърни науки; хранителни технологии; растениевъдство и животновъдство.

Проучването е проведено в периода 1 август до  20 септември.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ