МОНТАНА И ПИРОТ ЗАЕДНО СРЕЩУ ГОРСКИТЕ ПОЖАРИ

Публикувано на 15/11/2018 12:12
/ прегледи: 203
/ в Общество, Събития
1-31

Съвместно учение за гасене на горски пожари в трансграничния регион събра на учебния полигон край с. Трифоново пожарникари от :Монтана и Пирот. Демонстрацията е финалната част от проект „Повишаване капацитета за управление на риска при големи горски пожари в трансграничния регион – координация, обучение, наблюдение, иновативни методи и технологии”, който България и Сърбия изпълняват от 2016 г. Проектът се финансира по програма ИНТЕРРЕГ и е на стойност 600 000 евро. Партньори са ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР България и   Сектора за извънредни ситуации при  МВР – Сърбия   „Ползата е и за двете страни. Имаме проблеми с гасенето на горски пожари. Сега ще можем  да следим района и от въздуха, това е много важно за успешното овладяване и гасенето на пожарите”, каза полк. Драган Тончевски – Сектор за извънредни ситуации – Сърбия. Миналата година в западната ни съседка е имало над 20 000 запалвания и пожари в горски територии, при тях са загинали  20 възрастни хора.

Два дрона, малък безмоторен самолет, бус, два  пикапа оборудвани с пожарогасители и термокамера е получила по проекта   ОД ПБЗН – Монтана. Пожарникари  от България и Сърбия  са обучени в рамките на проекта. Създаден е и центъра край с. Трифоново, където и занапред ще се обучават огнеборци от двете страни.

Приети са  стандартнr процедури за действия при пожари, така че екипи от двете страни да могат да преминават държавната граница.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ