ВДИГАТ ПАМЕТНИЦИ НА ГЕРОИ ОТ ВОЙНИТЕ В ДВЕ СЕЛА

Публикувано на 03/09/2020 13:01
/ прегледи: 371
/ в Общество, Събития
1-0

Барелеф  на родения в с. Копиловци  композитор и музикант  Камен Луков ще има скоро  в родното му село. В с. Дива Слатина ще бъде издигнат  монумент на загиналите във войните жители на селото.

„Искаме паметниците да бъдат напълно готови до края на октомври”, каза кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова.

Средствата са осигурени от държавата, общината вече е получила нужните 20 000 лв.  Автор на барелефа на маестро Камен Луков и на паметника в Дива Слатина е скулпторът Димитър Гоцак.

В Дива Слатина вече са издирени имената на мъжете от селото, загинали за Отечеството. „Те са 30-ина, продължава прецизирането на  списъка във  военните архиви”, каза Н. Петкова. В началото на 20 век селото имало 800 жители, сега са 70.

Камен Луков – Пейнски е роден преди  145 години в Копиловци.

На 16 години той  постъпва в полковия оркестър на 5-ти Дунавски полк. През 1896г. е изпратен да учи в Императорската  Одеска консерватория, която завършил  с отличие.
След завръщането си в България, през 1905г. е назначен за капелмайстор на Троянския полк в Ловеч.Там работи с Панайот Пипков. Участва в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война с музикантския взвод. Тогава създава Церемониалния марш на Българската армия „Весели и в боя“, който и до днес е в репертоара на духовите оркестри. Като участник в музикатски взвод е  раняван  на Дойранската позиция.

Автор е на  над 1000 творби за духов оркестър – походни маршове и кантати. Композирал е и хора, ръченици, китки, романси, оперетна музика. И днес репертоарен за съставите е неговият марш “Весели в боя”.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ