МОНТАНА ЩЕ ДАВА ЗА ИНВИТРО ПО 2 000 ЛВ

Публикувано на 30/05/2019 16:04
/ прегледи: 166
/ в Без категория
novini-montana

По 2 000 лв вместо досегашните 1 000 ще получават двойките с репродуктивни проблеми от община Монтана, които започват процедура „ин витро”. Това реши на днешното си заседание Общинският съвет. Предложението за промяната е на група съветници от ГЕРБ, по чиято идея бе създаден  общински фонд „ин витро” преди 3 години. Аргументите – за периода 2016 -2019 г. от  предвидените в този фонд 20 000 лв  са изразходвани едва 6 000 лв. Останалите средства не са оползотворени, затова сумата за подпомагане на семействата се увеличава двойно.

С тайно гласуване съветниците определиха и тазгодишните носители на Почетния знак на община Монтана.. Това са  хореографът  Антон Димов,/посмъртно/  – предложен от инициативен комитет: Дилян Димитров, Вилма Георгиева,  Цветан Цветанов Бойка Серафимова, Пламен Крумов, Стоян Стоянов. Предложението е подкрепено от Пето СУ „Христо Ботев“ , читалище „Развитие“- Враца и над 400 негови ученици, родители , колеги, граждани Решението бе прието с 31 гласа.

Скулпторът Димитър Ганчев с 29 гласа,;   Писателят Радослав Игнатовв – 26 гласа;   фирма “ Крос“, по повод 20 години от създаването й, предложение на общински съветници  с 23 гласа и Никодим Войнов, който развива бизнес в града от 30 г, предложен от общински съветници – 23 гласа.

Заседанието прие предложение на кмета Златко Живков за прехвърляне на общинско  жилище от списъка  за настаняване под наем на нуждаещи се граждани в резерви жилища. Така община Монтана сега разполага с 88 жилища за настаняване под наем на нуждаещи се граждани, от тях 61 в жилищни блокове и 27 в отчуждени жилищни сгради. В резервния жилещен фонд на общината те са 4.

Взето бе решение и за продажба на общинско жилище в бл. 14 в ЖК”Младост”, с площ 66 кв м.  за 31 200 лв  и на още едно жилище в същия блок, с площ 62 кв м за 29 450 лв.

Съветниците дадоха предварително съгласия за промяна предназначението на 14 дка пасище в землището на с. Долно Белотинци за добив на варовици от „Пътстрой 99 със срок 3 години. Процедурата за промяна предназначението на терена се налага, тъй като срокът на предишното предварително  съгласие е изтекъл.

Същата процедура , със същия срок  ще бъде приложена и за находище от варовици „Селска река” в землището на с. Д-р Йосифово. Искането е от фирма „Креди” ООД , което засяга три парцела пасище и два от полски  път.

Съветниците приеха предложение на кмета Златко Живков за изработване на проект за / изменение на /ПУП-ПРЗ/ на терен край с. Николово, предвиден за тържище. Теренът ще бъде разделен на три , като две от частите от 20 и 13 дка ще бъдат  предназначени за производствена и складова дейност, една част с площ 22 дка – за тържище.

Взето бе решение за продажба чрез публичен търг на парцел от 700 кв м.  на ул. „Болярска 22” в Мала Кутловица, предназначен за жилищно строителство. Пазарната  му оценка е 21 100 лв.

На търг ще бъде предложен още един парцел от 600 кв м на същата улица в Мала Кутловица оценен на 19 200 лв.

Съветниците разрешиха и стартиране на процедура за промяна предназначението на земеделска земя – ливада в местността Расника – за ниско жилищно застрояване. Собственик на ливадата е Илиян Петков.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ