ОБЩИНИТЕ ЩЕ ИСКАТ ОЩЕ 780 МЛН ЛВ ОТ ДЪРЖАВАТА ДОГОДИНА

Публикувано на 29/03/2019 18:06
/ прегледи: 220
/ в Общество, Събития
novini-montana

Увеличение с общо  786 милиона лева на държавните субсидии през 2020 година ще предложи националното сдружение на общините в Република България на Министерството на финансите. Това съобщи днес председателят на сдружението  Даниел Панов. Управителният съвет на сдружението  заседава днес в Монтана.

Преди заседанието  президентът  на КНСБ Пламен Димитров запозва кметовете с инициативата „Възраждане”, която  цели да върне 100 000 българи от Украйна, Молдова и Западните покрайнини в страната.

Синдикатът  ще настоява в бюджетната процедура за 2020 година да бъдат увеличени стандартите в  предучилищното и училищното образование както и в социалните дейности.

За увеличение на  субсидиите и трансферите от държавата към общините ще настоява и националното сдружение на общините, съобщи Даниел Панов. Конкретното предложение е увеличаване с 30 милиона лева на общата изравнителна субсидия, със  110 милиона лева  – целевата субсидия за капиталови разходи. Средствата са необходими най-вече за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа, уточни Панов.  Държавата отпуска крайно недостатъчни средства за този вид дейност. Цялата четвъртокласна пътна мрежа в страната е 20 хиляди километра, колкото и републиканската. Във същото време държавата  отпуска 90 милиона, докато за АПИ полумава  700 милиона.  Общините  искат увеличени   с 6 милиона лева – трансфера за зимно поддържане и снегопочистване и с 640 милиона лева – общата субсидия за делегираните държавни дейности.

Акцентите, които ще постави сдружението в преговорите си с Министерството на финансите за бюджетната 2020 година са общинска пътна мрежа, социални услуги и електронно управление.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ