18 000 ЛВ СЪБРА ОБЩИНАТА ОТ НАЕМИ ЗА ПАРКОМЕСТА

Публикувано на 28/01/2021 16:04
/ прегледи: 333
/ в Общество, Събития
novini-montana

За година община Монтана е събрала 18 000 лв от наеми за паркоместа, става ясно от отчета за резултатите от управлението на общинската собственост, одобрен на днешното заседание на общинския съвет.  През 2020 г. местната управа е сключила 19 договори за паркоместа, всички се използват по предназначение. Несъбраната сума по договорите е само 34 лв.

Миналата година общината е имала договори за наем за  93 терени за търговия и услуги и 34 обекти за търговия, услуги и производство. С решения на общинския съвет за безвъзмездно ползване са предоставени 40 обекти – 23 на читалища, останалите на организации и сдружения с нестопанска цел. От наеми на терени с  павилиони приходите са 31 000 лв, от наеми за поставяне на павилиони 118 000 лв. несъбраните суми са 4 700 лв. От наеми на язовири са събрани 27 600 лв, несъбраната сума е 5 100 лв.

От наеми на земеделска земя постъпленията са 94 000 лв, несъбрани са близо 10 000 лв. В края на миналата година общината има 83 250 дка земеделска земя, под наем е отдадена 1/10 от нея.

Общо от продажба на терени, сгради, общински жилища и земеделска земя  миналата година приходът е 1 651 000 лв.

Съветниците  одобриха две предложения за изпълнение на проекти, финансирани от ЕС.  Нова социална  услуга „Асистентска подкрепа”, по която ще бъдат наети 151 асистенти за обслужване на възрастни и болни жители на общината, без ТЕЛК експертизи. Проектът ще бъде финасиран с 625 000 лв.

Другият проект е  по ОП”Наука и образование за интелигентен растеж” и цели „Развитие на местните общности и преодоляване на негативните стереотипи”. Предстои да бъде подадено предложение за финансиране.

Със свое решение съветниците удължиха с три години договора на Стилиян Каменов като управител на „Общиннски пазар” ЕООД.

Променени бяха текстове в няколко общински наредби , между тях и текстове за таксите, които родителите заплащат за задължителното предучилищно образование. Държавата отпуска по 174 лв за всяко дете записано в полудневна или целодневна детска градина или училище. Половината от предоставената сума трябва да се ползва за освобождаване от такса за социално слаби, многодетни и др.  определени по точни критерии. С  останалата част ще бъдат  намалени таксите  на всички или на част от родителите. Това е една от мерките за пълно обхващане на децата от 4-годишна възраст в системата на образованието.

Повишени бяха и таксите за ползване на  фондовете на Историческия музей.  Беседата от екскурзовод на античната крепост „Калето” ще е 5 лв.

Устната справка за документи  ще струва 7 лв, писмената 10 лв. За идентификация на предмети, които  по Закона за  културното наследство не са културна ценност:

-За една монета  или предмет 4 лв, до 50 монети по 3 лв за всяка.

Бе приет и Отчетът за дейността на Общинския съвет – Монтана и неговите комисии за второто полугодие на 2020-а. На 5-те си редовни сесии са гласувави  132 решения. Разгледани са 317 преписки с различни институции и граждани.

На заседанието бяха  приети  общински план за млазежта за 2021 г., както и   годишната програма за развитие на дейността на народните читалищата

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ