НАСЛЕДНИЦИ ДАРИХА ИМОТ НА ОБЩИНА МОНТАНА

Публикувано на 21/06/2024 14:02
/ прегледи: 494
/ в Общество, Събития
DSC_0869

Наследници на Константин Рапонски от село Д-р Йосифово дариха фамилен имот на община Монтана

„Правим това дарение в памет на нашия баща, дядо и прадядо Константин Иванов Рапонски, който беше истински патриот и демократ.“ Това каза собствничката на имота  Лидия Чаушева при връчването на свидетелството за дарение на кмета Златко Живков.

„ Благодаря за  жеста към хората от общината“, заяви в отговор  кметът.

Общината става собственик на две жилищни сгради, лятна кухня с оджак и магазин, разположени върху двор от 1200 кв. м.  в центъра на село Д-р Йосифово.

Бащата на Лидия Чаушева Константин Рапонски е забележителна личност личност в региона преди 9 септември 1944 година. Роден е през 1906 година в село Вълкова Слатина / сега Д-р Йосифово/ общественик, читалищен деятел, толстоист, свирел на флейта и цигулка. Заедно с брат си открил фабрика за памучни прежди в село Мърчево. След 9 септември тя  е продадена на държавата, а собственика й е съден като незаконно забогатял. Двама от братята на Константин Рапонски са завършили медицина във Франция. Единият му брат д-р Аврам Рапонски е осъден на смърт от Народния съд. Другият д-р Борис Рапонски е основател на детска хирургия в болница „Пирогов“.

По време на комунистическия режим Константин Рапонски работи в ТКЗС-то на родното си село, в месокомбината в София и по-късно във Фармацевтичния завод.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ