ВДИГАТ ОЩЕ ОБЩИНСКИ ТАКСИ

Публикувано на 30/06/2022 16:04
/ прегледи: 1 386
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Таксите за ползване на гробни  места в Монтана скачат трикратно,   повишава се и таксата за урнова ниша. За ползване до 15 години досегашната такса от 30 лв за първа зона, става 90 лв, 45 лв е таксата за урнова ниша.

120 лв ще се плаща за урнова ниша и колумбарийна стена за същия срок. Правото за ползване на място за „вечни времена” става 450 лв, като за семейни гробни места сумата се„умножава по броя на местата”.

В мотивите за промяната на таксите е посочено, че  целта е  „повишаване качеството на предлаганите услуги”, като  последното изменение на таксите  е било през 2012 г. Междувременно  оттогава гробищният парк е разширен с още 7 квартала и близо 1 200 места. Това е струвало 242 000 лв, или 203 лв на място. Възстановяването на разходите на общината по предоставяне на услугите е сред водещите причини за изменение на таксите , се посочва в мотивите и още, че ” те /таксите/ са в съответствие с Европейската харта за местно самоуправление  и директивите на ЕО…”

Съветниците приеха и предложените от кмета Зл. Живков за корекции в списъка с капиталови разходи и преходния остатък от миналата година. С неизразходваната сума от 73 000 лв, предвидена  за зимно поддържане на пътищата в общината през 2021 г. ще бъде купена комбинирана машина за снегопочистване и метене.

200 000 лв от общинския бюджет ще бъдат дадени за ремонта на читалище „Разум”, със 150 000 лв ще бъдат купени два автомобила „за нуждите на социалните услуги в домашна среда”. Все в този раздел е и осигуряване на 50 000 лв за основен ремонт на помещение в общинска сграда на ул. „22 септември 44”.  В нея ще се помещава офис на социалните услуги в домашна среда. В списъка с капиталови разходи остава  и сумата от 5,3 млн. лв. за реконструкция на площад „Жеравица”.

Одобрена бе докладна записка, с която дейността „Патронажна грижа +” се възлага за управление на  Социалния  патронаж, а дейността „Превенция на COVID, която е държавно делегирана дейност” ще се ръководи директно от общината, като ще бъде ситуирана в стая 403.

Съветниците приеха и предложение на председателя инж.Иво Иванов, като представител на община Монтана в общото събрание на съдружниците на В и К – Монтана на 5 юли т. г. , да гласува „за”избирането на Симеон Власев за контрольар на В и К. Той е предложен от принципала  на водното дружество – министърът на регионалното развитие  в оставка Гроздан Караджов, който е от квотата на ИТН.  Симеон Власев два пъти беше кандидат за народен представител от ИТН в 12 МИР – Монтана.

Гласувано бе и предложение за учредяване право на строеж на гаражи на два терена в централната част на Монтана.

Одобрена бе и т. н. Наблюдателна комисия по Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража. В нея по право влизат по един представител на пробационната служба и затвора.  Комисията  осъществява обществен контрол  на МЛС, подпомагат ресоциализацията на лишените от свобода и подпомагат техните семейства. Комисията може да прави предложения и да дава мнение по искания за помилване. В комисията са:

Валери Георгиев – зам. предс. на общ. съвет, председател

Тихомир Антонов – зам. кмет

Теодора Петрова – общ. съветник

Адриана Борисова

Илия Ценов

Предложенията и препоръките на наблюдателните комисии са задължителни за началника на затвора. Издръжката на наблюдателните комисии се осигурява от общинските съвети, това е записано в ЗИН.

 

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ