ПРОТЕСТ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ

Публикувано на 14/09/2022 13:01
/ прегледи: 283
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Да спре вноса на зърно от Украйна, срещу това излязоха на протест днес зърнопроизводители от Монтана. И не само това,  в началото България трябваше да осигури само транзитните коридори, за да премине украинското зърно, ние имаме достатъчно зърно за нашия пазар, също и за експорт . В същото време нашите хора няма къде да го продадат, застоява, цената пада , защото на украинското зърно цената е съвсем различна, те го третират със съвсем различни препарати, нашите са съобразени с ЕС“, обясни Веселка василева, от местния съюз на зарнопроизводителите. И добави – проетстът ни е  и срещу зелената сделка, защото нейните условия са много трудно изпълними за българския пазар.

Според Славко Василев прогнозираните в началото на жътвата цени , са доста далече от реалността. Сега цената на пшеницата трудно прехвърля 600 лв за хлебна и по-ниска за  фуражната , за слънчогледа  обещаните  1 200 лв за тон, но на 1 000 реално има сделки, а  това не може да стигне себестойността , камо ли да остане някаква печалба, за  да се покрият  разходите за следващата година

„Искаме да покажеме , че сме живи, че не сме умрели още“, лаконичен е Първан Иванов.

Повече от  два часа колоната от селскостопански машини дефилира по пътищата в община Монтана ескортирана от полицейски автомобили. Днешният протест е само началото, зърнопроизводителите са готови да отстояват исканията си докато те не бъдат изпълнени.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ