НАД ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА ЧАКА ОБЩИНАТА ОТ ПРОДАЖБА НА ЗЕМЯ

Публикувано на 24/01/2019 15:03
/ прегледи: 516
/ в Общество, Събития
novini-montana

Без нито един глас „против” съветниците приеха  бюджета на Монтана за 2019 г. Общата му рамка е 44 млн лв, от тях 24 млн лв e държавната субсидия, 17 млн. лв са собствените приходи. „Предизвикателство ще е изпълнението на рекордно високата рамка, особено това, което трябва да осигурим като собствени приходи”, отбеляза кметът Зл. Живков. За това предупреди и Станимир Стоев – ГЕРБ. „Общината ще подпомага двойките с репродуктивни проблеми, раждането на първо или второ дете, но при определени условия. Едно от тях ще е всички да не дължат нищо на общинската хазна”.

Камелия Трифонова – БСП също отбеляза мерките за преодоляване на демографската криза и конкретно, включеното в тазгодишния бюджет предложение на левицата за подпомагане на семейства със стартиращ малък бизнес.

Какви са основните позиции в планираните собствени приходи на община Монтана за 2019 г.

Над 1 140 000 лв чака общината от продажба на земя тази година. В одобрената на днешното заседание на Общинския съвет Програма за управление и разпореждане с имотите общинска собственост са записани прогнозните приходи от наеми и продажби на терени в регулация, земеделска земя, сгради и  язовири От наеми на имущество очакваните приходи са 104 000 лв, В тази сума влизат и очакваните постъпления от месечните вноски на настанените в 96-те общински жилища, при наемна цена от  60 ст. на квадратен метър жилищна площ.

От такси за платено паркиране общината чака 17 000 лв, колкото е и отчета за прихода през 2018 г. От наеми за поставяне на павилиони 55 000 лв, от наеми на земеделска земя 65 000 лв. От таксите, които гражданите плащат за технически и административни  услуги прогнозният приход е 11 000 лв. Най-значителното перо е продажбата на земя в регулация общо 1 092 000 лв,. Най-скъпо оценения парцел, който ще бъде предложен за продажба  е на ул. „Парчевич” 19.  Парцелът е 800 кв м. оценката му е  100 000 лв.

В годишната програма за приватизация са предвидени продажби на сградите на бивши училища в селата Безденица, Славотин, Стубел,  и Студено буче, както и сграда на бивши  болница и читалище  в с. Славотин.

Съветниците гласуваха и предложение на кмета Златко Живков за разсрочване погасяването на кредит  от 951 000 лв отпуснат от фонд ФЛАГ през ноември 2016 г. .Така крайната дата за погасяване на остатъка от 415 000  става 25.02.2021 г.

На заседанието бяха одобрени и две докладни записки за подготовка на проекти финансирани от външни източници. Първият е за подготовка на Програмата за подобряване чистотата на  атмосферния въздух , вторият е „Патронажна грижа за възрастни хора  и лица с увреждания”.

Одобрен бе и отчета за дейността на Общинския съвет през второто полугодие на 2018 г. От 1 юли до рая на декември миналата година са проведени 5 заседания на Общинския съвет и са  приети са 111 решения В Общинския съвет са постъпили общо  189 преписки, от тях 30 са от граждани, 27 от прокуратурата, 7 НЮЖФ. „За мен най-важно е, че работим в диалог и енергията на толкова хора, избрани мажоритарно създава условия за подобряване на условията за иковомическо развитие на общината“, каза председателят на Общ. съвет инж. Иво Иванов.

Съветниците гласуваха и месечните си възнаграждения. За едно участие в заседание на ОБЩ. Съвет възнаграждението ще е 210 лв, за участие в работата на комисия 95 лв. Решението влиза в сила от 1 март т. г.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ