ВИНО ОТ СЕВЕРОЗАПАДА ТРИУМФИРА НА „ВИНАРИЯ 2019″

Публикувано на 25/01/2019 13:01
/ прегледи: 355
/ в Общество, Събития
1-1

Сортът „Гъмза“, характерен за  Северозападна България, се завръща  със серии от напитки, в които са добавени екзотични аромати на ванилия, цитруси и тропически плодове. Това ще един от акцентите на тазгодишното изложение „Винария 2019”, което ще се проведе в Пловдив в края на февруари.

Едно от изкушенията ще бъде прочутият мискет. Ценителите ще могат да дегустират бели вина от  сунгурларски, варненски и  врачански мискет. Колекцията е представена от семейна изба и носи духа на новата вълна́ вино, създадено от симбиозата между местния тероар и съвременни технологии.

 

Изненада на изложбата  ще бъде и  премиерното представяне на  медовина. Древното питие вече  е с модерна визия, подчертават енолози.

С местните традиции е свързано оранжевото вино на известна изба. То има цвят на старо злато и оттенъци на кехлибар, ухае на круша, пъпеш и роза. Това е връщане към първите стъпки преди 8000 години, когато вината не са били  бели и червени, а розови и оранжеви, обясняват производителите. Според организаторите тази година „Винария” ще бъде посетена от над 40 000 ценители и търговци от България и Европа.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ