ЛЕКАРИТЕ В БЕРКОВИЦА СОЛИДАРНИ С ПРОТЕСТИТЕ

Публикувано на 15/01/2018 11:11
/ прегледи: 348
/ в Общество, Събития
1

Ефективен протест под  мотото  „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“,  организира Сдружението на  общинските болници в страната.  Причината е нарастването на общите задължения на общинските здравни заведения.  В края на годината те са били около 100 млн. лв., като близо половината  са просрочените.
Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че общинските лечебни заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила от 180 на 510 лв.,  има промяна в цените на консумативите, лекарствата, услугите и т.н.
”Солидарни сме с протеста на колегите”, каза прокуристът на болницата в Берковица Юлия Веселинова.  Не можем  да се включим  в протеста заради многото пациенти, които минават през здравното заведение в първия работен ден на седмицата  Четири са само случаите  на пострадали в поледицата след падналия сняг,  отбеляза прокуристът. Болницата в Берковица има пет отделения-хирургия, АГО, Неврологично, Детско и Въгрешни болести. „Хората от две общини ще останат без възможности за лечение , ако болницата се закрие”, каза зам. кметът на Берковица Радослав Найденов. Причините: много от селата нямат редовен автобусен превоз до областния град, билетите са скъпи, направленията за преглед при специалист не достигат.

Нужна е реформа, но не за сметка на закриването на общинските болница, е позицията на общината. Засега Берковица успява да осигури макар и трудно задържането на лекарите и сестрите и издръжката на болницата
Продължава подписката в подкрепа на общинското здравеопазване, която СОББ стартира в края на миналата година.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ