КОЛКО ДУШИ „ОБСЛУЖВА“ ЕДИН ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛ

Публикувано на 26/05/2020 13:01
/ прегледи: 433
/ в Общество, Събития
1-1

Анализ на Института за пазарна икономика показва  мястото на общинската администрация в местната икономика и  дава груба представа по колко души „обслужва“ един общински служител. Анализът е направен по данни на МФ за четвъртото тримесечие на 2019 г.

В големите общини този показател надхвърля 1:400, а повечето общини  в България попадат в границите  между 100 и 300 души на един общински служител.

Застаряването и раздробяването на общинската карта  личи ясно в това разпределение, като има общини, в които местната администрация е сред най-важните работодатели. В 40 общини, най-вече по западната граница и в планинските райони на един служител се падат по по-малко от 100 души, Между тях са и две от област  Монтана –  Георги Дамяново (53) и Чипровци (78).   Те обаче все още са доста над общините в страната с най-нисък показател  –  Трекляно (24), Бойница (35) и Ковачевци (46).

Обяснението – общинската администрация не може да бъде сведена под определен санитарен минимум, който ѝ позволява да изпълнява основните си функции. Има нужда от актуализация на картата на общините и намаляването на броя им до тези, които могат да съществуват като относително самостоятелни икономически единици, смятат от ИПИ.

Къде са останалите общини в областта:

Лом 332 население  на един общински служител

Монтана 319,  Берковица 239 , Вълчедръм 224, Бойчиновци 189,

Вършец 138, Якимово, Медковец и Брусарци между 100 и 120.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ