СТАРТИРА ОСНОВНИЯТ РЕМОНТ НА ДЕТСКА ЯСЛА „МЕЧО ПУХ”

Публикувано на 10/02/2021 14:02
/ прегледи: 484
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
novini-montana

Най-старата детска ясла в Монтана ще бъде обновена по програма „Красива България,“ съобщи кметът Златко Живков. Сградата е  включена в списъка с одобрените за финансиране 53 проекта от цялата страна. Стойността на инвестицията е близо 330 хиляди лева, като  209 хиляди лева осигурява  община Монтана, 120 хиляди от програма Красива България. Ремонтът  включва подмяна на вътрешната  дограма,   настилките, помещенията, ВиК и ел. мрежите,  поставяне на енергийно ефективни осветителни тела.  Срокът за изпълнение на проекта е 4 месеца. В периода на работата ще бъдат обучени и наети 14 души – трайно безработни.

Сградата на детска Ясла №1 „Мечо пух” в Монтана е построена през 50-те години на ХХ век.

Кметът Живков обяви и раздаването на първите помощи за новородени деца през тази година. Само през януари община Монтана е подпомогнала 14 семейства с новородени деца. Изплатените средства са 5200 лева. Девет от семействата са получили по 300 лева за първо дете, а пет семейства – по петстотин за второ дете. За сравнение през миналата година в община Монтана за раждане на дете са подпомогнати 109 семейства. Заради нарастването на раждаемостта, първоначално определените в бюджета средства не са били достатъчно и са увеличени от 35 хиляди на 40  800 лева. През тази година общинския съвет е одобрил средствата да бъдат 42 хиляди лева. Според кмета Живков вероятно ще се наложи още едно увеличение при актуализацията на бюджета на полугодието.

От тази седмица община Монтана има и нов 32 местен училищен автобус, съобщи още Живков. Превозното средство е осигурено от Министерството на образованието и науката. С автобуса ще бъдат превозвани ученици от селата на общината до VІ средно училище „Отец Паисий” в Монтана. В него се обучават 600 деца. 230 от тях се превозват от различни села.

 

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ