ГОЛЕМИТЕ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО С РЕКОРДНИ ПРИХОДИ ПРЕЗ 2021 Г.

Публикувано на 26/09/2022 14:02
/ прегледи: 611
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Високите добиви и цени на зърното през миналата година вдигат приходите на най-големите компании до рекордни нива, пише „Капитал” в специалното си издание „Земеделие и бизнес”, септември 2022 г.Препечатваме част от анализа.

Най-големите земеделски компании отчитат рекордни печалби през 2021г. Най-печелившата компания в сектора през 2021 г. е зърнопроизводителят „Златия агро“ на Кирил Иванов, който е собственик и на търговеца на семена и препарати АСМ (11-о място от 100,  по оборот). За 2021 г. дружеството отчита нетен резултат близо 43 млн. лв. Компанията работи в Северозападна България и се смята, че обработва над 100 хил. дка земя, основно под аренда и наем, но също и собствена. „Златия агро“ е и най-големият получател на земеделски субсидии в страната (по 7-8 млн. лв. годишно).

Макар че реколтата тази година няма да достигне миналогодишните си нива, прогнозите за 2022 г. също са добри. По данни на Министерството на земеделието от юли (преди прибирането на реколтата) очакваното производство на пшеница е между 6.5 млн. и 7 млн. тона. На базата на частично прибрана реколта в началото на септември от ведомството прогнозират минимален спад при слънчогледа (около 4%) и около 16% по-малко царевица за зърно.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ