КАК МОНТАНА СТИГНА ДО ИНСТИТУТА „РОБЕРТ КОХ”

Публикувано на 11/02/2021 14:02
/ прегледи: 3 265
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
010 (2)

Ново  предприятие стартира иновативно производство на консумативи за микробиологични изследвани на инфекции и лекарства в Монтана. „Монтана отдавна  е притегателно място за бизнес. Така помагаме за утвърждаването й  като икономически център на Северозарада”, каза при официалното представяне на предприятието доц. Борислав Великов.

„Впечатлен съм, че част от младите хора, които работят тук, са се прибрали от чужбина. Важно е, че в родния град са намерили реализация.“, отбеляза кметът Златко Живков.

Производството е реализирано от  фирма Диахим, по проект финансиран  със 700 000 лв по ОП”Иновации и конкурентноспособност”. 70 % е безвъзмездната помощ, останалите 30 % са средства на фирмата.

Закупени и внедрени са последно поколение автоматизирани апарати и машини да производство и разливане на готови стерилни хранителни среди в петрита, епруветки и бутилки. Осигурени са апарати за опаковка, етикетиране и стерилизиране на помощни материали.

Базата е разположена в основно ремонтирана  част от сградата на бившия обувен завод.  Монтирано е специално оборудване за стерилен въздух за 130 000 лв.

Разкрити са 9 работни места, като за 7 са наети безработни до 29 г., които са премивали пред специализирано фирмено обучение. Д-р Здравка Шолева и д-р Таня Рашева   ръководят производството.

Вече са подписани 40 договора с медицински микробиологични лаборатории, български фармацевтични компании и университетски лаборатории.

Предстоят участия в международни изложения и навлизане в международни пазари с производители на храни и лекарства.

Юлиус Петри – известен с изобретяването на петриева паничка, докато работи като асистент на Роберт Кох. Петриевата паничка /петри/ е кръгъл стъклен съд със  стъклен похлупак  за изследване на микроорганизми.

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Veli

    Ето такава трябва да бъде икономиката на областните и по-малките градове-микс от неголеми но множество разнообразни производства в различни сфери, което я прави устойчива на сътресения в даден отрасъл, а не само от рода на мастодонти, като Химко във Враца и Видахим във Видин, които при фалит могат да сринат живота на един град. Наскоро кмета на Враца се похвали, че води преговори с още един инвеститор в производството на автомобилни компоненти (рабирай отново е ревал на правителството, че врачани работят в Монтана, Мездра и Ботевград, но не и във Враца). Е, какво става с икономиката на един град, при кризи като сегашната, ако тя се определя почти само от един вид промишленост и той е силно засегнат от кризата?

  2. Ника

    На това му се казва ДОБРА НОВИНА! Адмирации за всички,които са работили по реализацията на проекта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ