БЪЛГАРСКИЯТ СЕВЕРОЗАПАД – НАЙ-БЕДНИЯТ В ЕС?

Публикувано на 16/04/2018 16:04
/ прегледи: 601
/ в Общество, Събития
1

Българският северозападен район – най-бедният в ЕС? Въпрос, констатация или повод за размисли? Това бе тема на семинара организиран от фондация „Фридрих Еберт” , чиито домакин бе Монтана.  Факти и изводи за сегашното състояние на петте области – Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен посочи в доклада си народният представител от БСП Атанас Костадинов.  Демографската криза обективно обуславя  изоставането  и все по-осезаемото  изключване  на  района от активните икономически проекти. Аргументира се с липсата  на стратегия и отказа на две поредни правителства да финансират Програмата за развитие на Северозападния район, Родопи , Странджа Сакар и още няколко планински и полупланински области  в страната. И не само. Стряскащите статистически данни в доклада:Населението на  петте области вече и  под 800 000 души, заетостта е под 40 %.  В района е най-малката област в България – Видин, чието население вече е под 90 000 души. В 110 населени места в петте области живеят под 100 души, 9 са селата с под 10 жители. В северозападния район гъстотата на селението е 41 души  на кв км, за страната гъстотата е 64-ма на  кв. км.

С 10 % повече е и застаряващото население, над 46 % от младите хора до 29 години са маргинализирани – нито работят нито учат.

Реализирането на големи инфраструктурни проекти без конкретна стратегия за мащабен положителен ефект от работата им е още един от негативните фактори, които влияят тук.

Липсата на справедливост като обобщаващ извод  за неефективна администрация  във всички области на управление и корупция извежда като основен проблем доклада. част от решението: одържавяване на комуналните успуги и използване на минимум пет от конкурентните предимства на района.

Зарица Георгиева, Зелените се спря на опазването на оклната среда.

Липсата на големи предприятия и производства  помагат за опазването на природата. Монокултурното земеделие и създаването на структури тип „латифундии”  са непреодолима пречка за развитието и укрепването на  малки стопанства, подходящи за района.  Това всъщност е и голямата задача на еврофондовете насочени към земеделието. Грешките тук не произтичат от ЕС, това са грешни политики, заложени от българското правителство през 2010 г. В Северозапада работи  най-големият земевладелски производител  в страната. Особен акцент в доклада на З. Георгиева бе безразборната  и незаконна сеч, част от голямата  корупцията в страната.

Д-р Хелене Кортлендер , директор за България на фондация „Фридрих Еберт” водеше дискусията , която продължи повече от 4 часа. Д-р Начо Димитров – БАН  представи изследването „Използването на субсидиите на ЕС, селскостопанска „изобретателност” в България. Мартин Хофщад ,Лайбниц университет,Хановер и проф. Хенрик Егберг, университет за приложни науки Анхалт говориха за относителната изостаналост на Северозападна България.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ