ИЗПУСКАТ ПО 30 КУБ. М/СЕК. ОТ ЯЗОВИР „ОГОСТА“

Публикувано на 15/05/2014 13:01
/ прегледи: 141
/ в Архив
novini-montana

Само за денонощие язовир „Огоста” в Монтана  е покачил нивото си с 36 куб. м /сек. и обемът му достигна 370 млн куб метра. Заради размножителния период на рибата е увеличено количеството на изпусканата вода до 30 литра в секунда.  Целта е обемът да падне до 360 млн кубика и да бъде поддържан така до края на май . От средата на март до сега „Огоста“ е увеличил повече от два пъти обема си. На 6 март в чашката на водохранилището имаше 180 млн куб вода. Заради ниското ниво повече от 6 месеца не работиха и двете ВЕЦ изградени на „Огоста“.

Река Шугла наводни кошара край с. Долно Белотинци. Около 21 часа в сряда екип спасители е евакуирал 10-те овце, животните са невредими, съобщиха от полицията. След 17 часа вчера пожарникари са отводнявали  мазета и дворове в село Смирненски. Заради огромният приток на дъждовни води багер е прокопал допълнителен канал,  за по-бързо оттичане на водата.  Около 22.30 ч. пороят е залял ниския участък от пътя между Сливовик и Медковец. Участъкът е сигнализиран, уточняват от полицията.

Над  30 литра дъжд  е паднал в полската част на региона вчера, по данни на местната метеорологична служба. Регионът е бил в центъра на Средиземноморския циклон, който вече преминава на изток. В Монтана измереното количество валеж е 26 литра, в Чипровци 20, в Говежда 33 литра. Заради пороя за по-малко от час р. Дългоделска Огоста е покачила нивото си с над 20 см.  

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ