ИЗБИРАТ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ЗА ПЪТЯ ВИДИН – РУЖИНЦИ

Публикувано на 12/02/2018 11:11
/ прегледи: 420
/ в Общество, Събития
2

Обществената поръчка за избор на изпълнител на пътния участък  Мездра – Ботевград, с дължина 33 км, който е част от пътя Видин – Ботевград ще стартира през март. По-късно през годината ще тръгнат и процедурите за изграждането на отсечката от Видин до Ружинци с дължина  52 км, уточняват от АПИ. През 2018 г. ще стартират тръжните процедури за изграждането на общо 85 км по пътя.Това съобщи Агенцията „Пътна инфраструктура“, след поредния протест  във Видинско  с искане за ремонт на пътищата  в региона.

Новото трасе в отсечката от Видин до Ружинци ще преминава източно от Новоселци и Слана Бара, по-нататък между Дунавци, Търняне и Синаговци. Продължавайки към  Димово трасето ще минава на изток от Ивановци и ще пресича пътя  между гара Срацимир и с. Срацимирово. След това ще продължава между с. Вълчек и съществуващата ж.п.линия Видин – София. По-нататък трасето ще пресича съществуващия път, ще обхожда гр. Димово от запад и отново ще пресича съществуващия път. Продължавайки към с. Ружинци новия път ще минава на юг от първокласния път между селата Медовница и Орешец. След това отново ще пресича пътя и изнасяйки се на север от него ще завършва преди с. Ружинци.

В участъка ще има 5 пътни възли, чрез които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с населените места в региона. Това са:

·  п. в. „Видин“ – при отделяне от околовръстния път на гр. Видин;

·  п. в. „Дунавци“ –  за връзка с гр. Дунавци и Синаговци и Грамада;

·   п. в. „Кула“ –  за връзка с гара Срацимир и с. Срацимирово и от там към Грамада;

·  п. в. „Макреш“ – при пресичането с път за с. Вълчек и от там за връзка с пътя към Макреш. Този пътен възел ще се ползва и за връзка с гр. Димово;

·  п. в. „Бела“ –  за връзка за гр. Димово, Скомля и Бела.

Предвидени са и пресичания за връзка с Видин и  Брегово и с пътя за връзка с  Видин, с Войница, Кула и ГКПП „Връшка чука“.

За намаляване на шума ще бъдат монтирани и шумозащитни съоръженияпо участъците от трасето, които са в близост до населените места.

Отсечката Мездра – Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат изградени редица пътни  съоръжения – над ж. п. линията Мездра – София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построянето на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

През 2019 г. ще тръгнат поръчките и за останалите трасета. Това означава, че строителството на първите отсечки може да започне в най-добрия случай още към края на годината, а на останалите участъци – през следващата.

Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет.

Пътят Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на Агенцията до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”.

Общата дължина на трасето е 167 км.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ