И. АНАСТАСОВА: ЩЕ СЕ БОРИМ ЗА ФОНД „ СЕВЕРОЗАПАД”

Публикувано на 08/11/2021 7:07
/ прегледи: 244
/ в избори, Събития
245429171_839658930031816_6415968426324607993_n

 Госпожо Анастасова, водите листата на Коалиция „БСП за България” в Монтана – район на Северозапада в най-бедната част на България. Още при предишните избори хората тук казваха, че партиите се сменят, но при тях нищо не се променя, особено в селата. Имате ли впечатления какви са най-големите им болки в момента и какво ще очакват от Вас?

Така е. Много е тъжно това, но е истина. Това е моят роден град. Имам незабравими  спомени от детството си и прекрасни спомени от моите учители – и в основното и в средното образование, което завърших преди години тук. Познавам историята на моя край и се гордея с нашите предци, които са се борили за свобода и справедливост във всички исторически епохи! Не живея в града, но никога не съм късала връзката си с хората му. Тук живеят и работят много приятели, съученици, моят брат, семейството на съпруга ми.

Младите хора, които са родени след 89-та година няма как да знаят, че нашият край беше с развита икономика и селско стопанство и със здравеопазване и образование, които по нищо не отстъпваха от тези, в столицата или другите големи градове. За съжаление, в годините на прехода, този регион на страната се върна десетилетия назад – демографският срив е катастрофален, доходите са най-ниските в страната, безработицата е висока, здравеопазването страда от липса на лекари, хората в селата нямат транспорт до по-големите центрове, липсват аптеки, редица села  не се посещават от личните лекари, водоснабдяването е ограничено или липсва в някои села, особено през летните месеци. Днешните млади хора не намират смисъл да продължат живота си тук. Това е картината и наистина години наред хората тук са се наслушали на празни думи и обещания. Зная го, защото в годините на 44-то Народно събрание съм се опитвала, заедно с колегата Илиян Тимчев, който и сега е в листата на 12 МИР, да помагаме на много хора, но това не решава проблемите на региона. Трябва целенасочена държавна политика, премислени действия и целево финансиране на общините тук, за да се преодолеят проблемите. И това няма как да стане за година – две, но трябва да започне незабавно, защото иначе негативните процеси ще станат необратими. Убедена съм, че хората очакват от нас точно това – конкретни действия, а не празни думи!

БСП има специални планове за региона, за възраждане на икономиката му, за развиване на печелившо екоземеделие, на транспорта, на някои заводи, на културен туризъм, дали е възможно с другите партии да постигнете консенсус за това?

Така е. Чрез Националната гражданска инициатива „За създаване на Държавен инвестиционен фонд Северозапад в Бюджет 2020”, организирана от БСП и подкрепена с подписка с хиляди участници, внесохме  в 44-то Народно събрание искане в Закона за държавния бюджет за 2020 година да бъде предвидено създаването на такъв фонд, с първоначален ресурс от 500 млн. лева, с който да се финансират мерки за преодоляване на социално-икономическото изоставане на Северозападния регион и очертаващата се демографска катастрофа. Това не бе прието от мнозинството на ГЕРБ тогава. Но ние не сме се отказали и ще продължим да настояваме за този фонд и в 47-то Народно събрание. Основните ни цели са:

  • осигуряване на траен икономически растеж на региона чрез създаване на инфраструктура и привличане на инвеститор за високотехнологично производство на изделия с висока добавена стойност, респ. с високи трудови възнаграждения и потенциал за развойна дейност;
  • безвъзмездно предоставяне на държавна или общинска земя за обработка; замяна на социалните помощи с реална ангажираност;
  • целеви финансови стимули за малки производствени фирми от различните сектори,  които работят в региона и откриват нови работни места;
  • държавата да поеме за 1 година финансирането за всяко новооткрито работно място в съответния производствен сектор заплащането до размера на МРЗ и осигуровките на заетото лице;
  • предоставяне на еднократна и безвъзмездна финансова помощ за млади семейства до 35 години за започване на самостоятелен бизнес в региона;
  • специалностите в професионалните гимназии да са съобразени с  нуждите на бизнеса и икономиката на региона; стипендии за ученици и студенти и заплащане на специализациите на медицински кадри, които поемат ангажимент поне 10 години  да работят и живеят в региона;
  • предоставяне на целеви средства, в размер до 50 000 лева за закупуване на семейно жилище на семейства, които трайно се заселват и работят в региона и много други конкретни мерки, които със сигурност ще „отлепят региона от дъното” и ще са основа за развитието му в годините напред.

Без целева финансова подкрепа от държавата, всичко това няма как да се случи и нашата парламентарна група ще е гарант, че тази инициатива няма да потъне в миналото.

Госпожо Анастасова, защо да Ви вярват хората и да подкрепят на 14 ноември Коалиция  „БСП за България”  и в частност,  листата Ви в област Монтана?

Защото БСП показа с поведението и действията си в последните три народни събрания, че изпълнява поетите ангажименти към своите избиратели, отстоява позициите си и последователно се бори срещу корупционния модел на управление в страната ни. Сега се появяват нови политически формации, които „откриват топлата вода”. Къде бяха, когато се борихме срещу лобистките закони в Народното събрание, когато сезирахме прокуратурата за  гигантски злоупотреби в редица сектори, когато срещу нас, с тежка техника, беше изпратена строителната мафия? Ето затова смятам, че хората ще ни повярват. Нашата партия не е нечии проект, финансиран незнайно от къде и от кого! Тя не е временно изгряваща звезда на хоризонта! Ние сме пред погледа на всички българи 130 години – с успехите и грешките си, но сме истински и разчитаме на подкрепата на хората, защото смисълът на политиката ни е грижата за тях.

Коалиция „БСП за България“ е с номер  33 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ