ГЕРБ СТАРТИРА ДИСКУСИЯ „ЕВРОПА В НАШИЯ ДОМ“ В МОНТАНА

Публикувано на 21/02/2019 8:08
/ прегледи: 407
/ коментари: 3 / в Общество, Събития
IMG_0160 (1)

До края на 2020 г. ще приключи рехабилитацията на пътя през прохода „Петрохан“. Това съобщи зам.министърът на МРРБ Николай Нанков по време на дискусията „Европа в нашия дом“ в Монтана.

Път II-81 е сред приоритетите на АПИ и до тази пролет ще приключи  рехабилитацията на 43 км на територията на област София. Отделно по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VA „Румъния – България“ 2014-2020 г. Ще бъдат обновени  още 7,7 км от трасето – от км 86,3 до км 94 за 5,3 млн. лв. От програмата е осигурено финансиране и за друг участък от пътя – от км 94 до км 101. Подписването на договора за него предстои.

С успешното завършване на тези обекти ще бъде обновен целият проход, след като отсечката на територията на област Монтана беше ремонтирана през 2015 г..

Възлагат се предпроектни и геоложки проучвания за изграждане на тунел под прохода „Петрохан“, който ще бъда предложен за финансиране чрез публично-частно партньорство. Реалният срок да се доведе проектът до край е осем години. За този тунел се говори  отдавна,  за първи път той  е включен в управленска програма, отбеляза зам. министър Нанков.

Зам.-министър Нанков посочи, че инвестициите в региона по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 ще продължат. По програмата са сключени общо 17 договора на стойност 60 млн. лв. 14 от проектите са на общините Монтана, Лом, Берковица, Бойчиновции, Чипровци, Вълчедръм и Вършец и са за 37 млн. лв.

Три от проектите  за 24 млн. лв. са на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и на Агенция „Пътна инфраструктура“. По тях ще бъдат модернизирани 15 училища и детски градини, в които се обучават  6 856 младежи.

Реновират се и два обекта от  социалната инфраструктура  на стойност 1,2 млн. лв. По мерките за енергийна ефективност се санират 4 обществени и 10 жилищни сгради. По програма „Региони в растеж” се   благоустрояват  48 хил. кв. м незастроени зелени и паркови площи в градовете, като инвестицията е в размер на 9 млн. лв.

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Veli

    Започнаха предизборните рекламни обещания. Но нека запитам дали нашите депутати привлякоха някой инвеститор за региона. Санирането на сгради и усвояването на еврофондове не създава работни места! Да не говорим, че в региона няма реализиран нито един голям инфраструктурен проект.

  2. Катарзис07

    Ми питай другаря ти Живков ,явно вече им е пристанал както личи от снимките, като стане кмет от ГЕРБ на другите избори ще потекат реките от мед и масло към Монтана.

  3. Veli

    А на въпросната среща дали г-н Дилян Димитров каза кога започва строителството на обещаната от него и ГЕРБ нова спортна зала? За един приятел питам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ