АРХИВЪТ В МОНТАНА СТАНА НА 60

Публикувано на 11/05/2023 14:02
/ прегледи: 279
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Дарители,  бивши и настоящи  служители и гости сложиха началото на проявите по повод  60-годишнинаната на  държавния архив в Монтана. Създаден през 1963 г. като звено към окръжния народен съвет , от 1992 година  е към  главно управление на архивите.

„Решихме да посадим шест рози, които да символизират всяка десетилетка, през които архивът е преминал”, каза Ангелина Емилова, началник на държавния архив. Кметът Златко Живков, областният управител Валери Димитров бяха сред тези, които засадиха цветята, заедно с деца от близката детска градина.

В инициативата се включи и Георги Марков, дарил на архива книги, документи и награди, свързани с дългогодишната му обществена и професионална дейност, като председател на БЧК и на националната контролната комисия на хуманитарната организация, на местния ловно – рибарския съюз. 12 години той е работил с Иван Славков и Марко Семов в националното ръководство на ловния-рибарския съюз. „Архивът е като църквата, когато бях във Ватикана си мислех, че ако не е събиран архив във  Ватикана, нямаше да знаем дори , че е имало България”, отбеляза Г. Марков. Кулминация на проявите по повод годишнината ще е на 10 октомври – професионалният празник на архивистите.

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ