АНГЕЛ СПАСИ БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ

Публикувано на 06/01/2018 14:02
/ прегледи: 2 193
/ в Общество, Събития
DSC_0970

Ангел Антонов спаси Богоявленския кръст твърлен във водите на язовир „Огоста”.  Ритуалът, който за първи път бе изнесен извън Монтана  събра повече от 500 души. 60 смелчаци се хвърлиха във водите на язовира, за да извядят кръста. Първи до него стигна 34-годишният Ангел. Той живее във Монтана, работи В „Емко”, семеен е , има едно дете.

Ангел получи благословията на свещениците, 100 лева от кмета Златко Живков и овациите на публиката. Останалите участници кметът  поощри с по 10 лева.

На ритуала дойде и областният управител Росен Белчев. Той връчи на Ангел торбичка със сувенири с логото на област Монтана и бутилка червено вино.

По-рано днес Богоявленският кръст бе хвърлен във водите на река Огоста от моста край Бойчиновци. Бързеят отнесе християнският символ преди още някой от участниците да успее да го хване. Затова ритуалът бе повторен и кръста попадна в ръцете на най-бързия плувец.

Топло , но не далеч от рекордно високите температури за 6 януари е времето в Монтана. В 12 часа живакът в термометъра достигна 12 градуса, но на 6 януари 2010 г. тук са измерени 15 градуса.

Най-студено е било през 1993 -22 градуса.

А според народната метеорология, ако капките по кръста на Богоявление замръзват чака ни щедра и плодородна година.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ