ПЪРВИТЕ 192 С ЕКООТОПЛЕНИЕ ОЩЕ ТАЗИ ЗИМА

Публикувано на 25/08/2021 14:02
/ прегледи: 679
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
DSC_2578

192 домакинства в Монтана сменят печките с нови екоуреди за отопление още тази есен.  На 12 септември фирмата, спечелила търга за доставка на газовите котли за отопление, започва монтажа в жилищата  на одобрените 132 ма собственици. Други 60 ще получат безплатно котли за пелети. Днес кметът Зл. Живков подписа договорите с доставчиците „Булгаргаз БГ” и „НЕС – нови енергийни системи”.

Осигуряването на екоуредите за отопление са част от мерките за намаляване съдържанието на фини прахови частици в атмосферния въздух в Монтана.

Освен по програма LAIF, по която ще бъдат подменени печките на близо 500 домакинства, друг проект по ОПОС ще осигури нови отоплителни уреди на още 2 500 семейства от града и селата в общината. Тук освен природен газ и пелети, гражданите могат да кандидатстват и за климатици. От подадените досега заявления най-много са желаещите за този вид отопление, те са 1 668. 1 240 са избрали природен газ, 786 – камина на пелети.

Одобрените ще получат безплатно и до два радиатора за домашната  си система за отопление.

Програмата за подобряване чистотата на атмосферния въздух на община Монтана  е финансирана с 10 млн лв., срокът за изпълнението й е октомври 2023 г.

Контролът за ползване на доставените безплатно екоуреди ще се прави с дрон, а нарушителите, които отново ползват печки на твърдо гориво ще бъдат санкционирани.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Димитрова

    Докога господин кмета и общинската управа ще пренебрегват живеещите в квартал Младост???
    Монтана не е само център и Изгрев!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ